Brak odpowiedzi! Zwiekszenie pracy jednego z podzespolow!


(Korytek90) #1

Witam.

Od razu przejdę do rzeczy. Komputer wydaje dziwny odgłos (jakby coś się przełączało), po chwili słychać ze coś wskakuje na wyższe obroty, jakby jakiś bost, coś w tym stylu, w tym samym czasie explorer się zawiesza, brak odpowiedzi i przez czas trwania tego "bosta" nie mogę nic zrobić. Trwa to kilkadziesiąt sekund po czym wszystko wraca do normy.

Czasami sam od siebie przechodzi w taki stan, a czasami gdy włączę jakiś program, otworze folder, etc.. Jest to dosyć irytujące.

Mój sprzęt:

Asus GeForce GTX 560 1024MB DDR5/256bit DVI/HDMI PCI-E (925/4200) (OC - TOP) (DirectCU II) (ENGTX560 DCII TOP/2DI/1GD5) (Karty graficzne)

ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155 (Płyty główne)

Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX (BX80623I52500K) (Procesory)

Seagate Barracuda 7200.12, 3.5\'\', 1TB, SATA III, 7200RPM, 32MB cache (ST31000524AS) (Dyski 3,5\")

Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 Intel XMP X2 Grey Series (KHX1600C9D3X2K2/8GX) (Pamięci - PC)

ModeCom MC 530 CARBON BOX (ZAS-CARB-00-530-ATX-PFC-BOX) (Zasilacze)

Jeszcze zamieszczę screeny z monitora zasobów i programu którym sprawdzałem dysk, ale tutaj chyba wszystko oke?

z góry dzięki za pomoc!

76135292.png

40302615.png

38851398.png

41312388.png


(Agatonster) #2

korytek90 ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.


(hirem) #3

Przyczyn może być wiele po sobie następujących . Np. wzrost temperatury na procku czy grafice i zwiększone obroty . Sam dysk może dawac odgłosy pomimo że SMART dysku dobry chociaż nie wyswietla do dołu z zakładki Health i czy niżej by jakieś błedy pokazywało. Zasilacz który na dzisiejsze czasy nie jest najwyższych lotów i może dawać chwilowe niestabilne napięcia a po ustabilizowaniu się wraca do normy. Płyta główna nie ma wypuchłych kondensatorów. Dobrze jak byś mógł jak jest mozliwe używac na otwartej obudowie i jak pojawią się objawy mieć możliwość namierzenia co dokładniej się dzieje z kąd te odglosy.


(Irydium) #4

A ile lat ma twój dysk twardy? Bo jak dla mnie to ten dysk nie jest zbyt okej 300 razy włączany a już tyle błędów z odczytem i naprawionych problemów. Zasilacz raczej nie powinien sprawiać problemów no chyba że to jego wentylator tak hałasuje, bo te modele ModeCom nie miały zbyt dobrych wentylatorów, ja swój w podobnym modelu musiałem wymienić bo zaczynał strasznie chrobotać sam z siebie.

A wnętrze obudowy czyste kable ułożone prawidłowo nie plączą się po obudowie?

Daj jeszcze raz całą zakładkę Health, bo ta dolna część jest praktycznie najważniejsza.


(Korytek90) #5

Komputer składałem na morele w marcu tego roku, wiec jest nowy, kable etc rac.

Ogólnie rzadko wyłączam komputer, może stad duża ilość błędów naprawionych w stosunku do załączeń.

Właśnie ciężko mi to wszystko obrać w słowa, nie mogę tez dotrzeć do tego skąd dochodzi ten odgłos, bo problem ma miejsce nagle, od czasu do czasu...

jakieś sugestie co zrobić, żeby zidentyfikować owy problem? :smiley:


(hirem) #6

Koledzy ;paramter (01) błędu odczytu i (07) Seek Error Rate w dyskach Seagete będzie miał astronomiczną liczbę błędów wyswietlaną ponieważ je nie monitoruje i umniejsza podgląd parametrów stanu dysku. Slyszalne odgłosy to mogą się wydobywać z :dysku ,wiatraków czy zasilacza i więcej narazie nie mam pomysłów. Może byc z dysku i np. przy próbie odczytu pliku sam pisałeś zaczyna się dziać ale jak pisałem akurat ten parametr nie jest monitorowany to utrudnia diagnozowanie. Można by zrobic np. programem MHDD scan powierzchni dysku i zobaczyć jak się mają prędkości odczytu poszczególnych sektorów. Jak jest róznorodność prędkości to tylko się dowiesz wczesniej za nim zacznie być widoczne w HD Tune. Ale i tak tego nie naprawisz tylko chodzi o wczesniejsze zabezpieczenie z kopiowanie danych puki dysk jeszcze chodzi i dane są do odczytania.