Brak opcji bootowania po resecie biosu

Jak w tytule. Przywróciłem bios do ustawień fabrycznych (najpierw ustawienia optymalne, potem też wyjęcie baterii) i teraz nie widzi mi dysku. BIOS wykrywa pamięć ram, procka itd, ale nie dysk twardy. Posiadam też drugi dysk z zainstalowanym systemem i jego również nie widzi. Moja płyta główna to Gigabyte GA H81M D2V.

Gdy przywracam domyślne ustawienia biosu w opcjach bootowania nie mam nic. Linijka z BOOT PRIORITY jest podświetlona na żółto i nie da się jej rozwinąć. Jest jakby nieaktywna. Nie mam żadnej możliwości ustawienia kolejki bootowania.

Natomiast w ustawieniach SATA jest coś takiego:

Serial ATA PORT 0 - ST3500830AS (500.1 GB) oraz niżej (gdy podpiąłem drugi dysk) WDC … (500.1 GB)Czyli tak jakby widziało tam te dyski twarde, prawda? Kompletnie nie wiem, co z tym dalej zrobić. Zauważyłem, że problem ten spotykał w przeszłości wielu użytkowników, również na tym forum, ale klucza do przejścia tego dziadostwa nie znalazłem.

Manipulowałem już opcjami CSM Support, UEFI, LEGACY, UEFI and LEGACY, ale skutków żadnych :confused:

Bardzo zależy mi na naprawieniu tej usterki, dlatego też osoba, która pomoże mi przywrócić kompa do życia (mam teraz urlop i chciałem ograć parę gierek) może liczyć na litra dobrej rudej :wink:

Spróbuj użyć innego kabla SATA. Zaktualizuj BIOS do nowej wersji. Jeśli nie pomoże wymiana kabla SATA, to trzeba by spróbować podpiąć do kieszeni USB i sprawdzić, czy dyski nie padły, co może być realne.

Wgraj sobie Rufusem SuperGrub na pendrive.
https://www.supergrubdisk.org/category/download/supergrub2diskdownload/super-grub2-disk-stable/

Powinien wykryć system i umożliwić uruchomienie. Spod Windows już sobie naprawisz bootowanie.