Jak w tytule. Przywróciłem bios do ustawień fabrycznych (najpierw ustawienia optymalne, potem też wyjęcie baterii) i teraz nie widzi mi dysku. BIOS wykrywa pamięć ram, procka itd, ale nie dysk twardy. Posiadam też drugi dysk z zainstalowanym systemem i jego również nie widzi. Moja płyta główna to Gigabyte GA H81M D2V.
Gdy przywracam domyślne ustawienia biosu w opcjach bootowania nie mam nic. Linijka z BOOT PRIORITY jest podświetlona na żółto i nie da się jej rozwinąć. Jest jakby nieaktywna. Nie mam żadnej możliwości ustawienia kolejki bootowania.
Natomiast w ustawieniach SATA jest coś takiego:
Serial ATA PORT 0 - ST3500830AS (500.1 GB) oraz niżej (gdy podpiąłem drugi dysk) WDC … (500.1 GB)Czyli tak jakby widziało tam te dyski twarde, prawda? Kompletnie nie wiem, co z tym dalej zrobić. Zauważyłem, że problem ten spotykał w przeszłości wielu użytkowników, również na tym forum, ale klucza do przejścia tego dziadostwa nie znalazłem.
Manipulowałem już opcjami CSM Support, UEFI, LEGACY, UEFI and LEGACY, ale skutków żadnych
Bardzo zależy mi na naprawieniu tej usterki, dlatego też osoba, która pomoże mi przywrócić kompa do życia (mam teraz urlop i chciałem ograć parę gierek) może liczyć na litra dobrej rudej