Widać, że mikrofon działa na standardowym sterowniku, na którym nie ma możliwości uruchomienia zaawansowanych ustawień nagrywania.
- To jak w końcu z tym uziemieniem jest?
- Jak długiego kabla USB używasz?
kabel 3m, a co do uziemienia to w głownym gniazdku nie ma, lecz jest w przedłużaczu, nie wiem czy to cos zmienia
wydaje mi się, że mamy winowajce
sprawdziłem w laptopie i tam było o wiele lepiej
To tak jakby uziemienia nie było w ogóle, niestety…
Co masz na myśli?
A przetestuj jeszcze w sytuacji, gdy laptop jest całkowicie odłączony od zasilania i działa na baterii.
chodzi mi o uziemienie, tak właśnie sprawdzałem w laptopie. będę musiał sprawdzić w innym gniazdku
jak podłączam głośniki też jest buczenie
No to po kolei.
Sprawdziłeś to? Jaki jest rezultat? Buczy mniej, tak samo, wcale?
Koniecznie.
Ewidentne przebicie w komputerze. Ewentualnie spore źródło magnetyczne w pobliżu.
głośniki już buczą po podłączeniu do prądu nie komputera
Ale to normalne, jeśli nie podłączasz jack’a do źródła dźwięku.
w laptopie jest ogólnie lepiej, jeśli podłącze ładowarkę nic się nie zmienia. sprawdzane wszystko w tym samym gniazdku co komputer
Powiedzmy sobie tak - zasilanie w komputerze stacjonarnym jest nieco bardziej skomplikowane niż w laptopie. I w laptopie zasilacz znajduje się poza samym komputerem, czego nie można powiedzieć o komputerze stacjonarnym. Jak dla mnie kwestia braku uziemienia - koniecznie sprawdź działanie na gniazdku z uziemieniem - podejrzewam, że szumy powinny być wtedy zdecydowanie mniejsze.
Na innym komputerze w tym gniazdku także było lepiej
No to teraz jeszcze sprawdzenie tego komputera, na którym najmocniej szumi, po podłączeniu do innego gniazdka.
długo trwa robienie takiego uziemienia? drogo?
To zależy od tego, jak wygląda Twoja instalacja elektryczna. Myślę, że tutaj najlepszym źródłem informacji będzie elektryk. Ale najpierw sprawdź, czy po podłączeniu komputera do gniazdka z uziemieniem sytuacja ulega poprawie i jak bardzo.
Zakłócenia mogą być również generowane przez zasilacz komputera. Ogólnie walka z brumami sieciowymi to niełatwa sprawa