Brak opcji w biosie


(Harrigan3) #1

Witam posiadam płytę główną GIGABYTE GA 7VASFS i w biosie nie posiadam opcji CPU FSB Clock dlaczego??


#2

mazimazimazi , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie,używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038


(igrek) #3

Masz bana na google? Dużo jest tematów http://lmgtfy.com/?q=GIGABYTE+GA+7VASFS ... wianie+fsb


(skrzek) #4

W płytach Gigabyte dodatkowe opcje odkrywa się poprzez lewy Ctrl + F1 w głównym menu BIOS.


(Harrigan3) #5

Pomogłeś le mam jeszcze problem taki ze moge ustawić od 100Mhz do 132Mhz a musze ustawić 133Mhz a jak przełącze SW1 to min jest 166Mhz ale to za dużo ;( jak to zmienić?

-- Dodane 02.10.2012 (Wt) 19:54 --

A dokładnie chodzi o to że mam Procesor AMD 2600+ ale gdy jest ustawiony na 100Mhz to częstotliwość jest 1150 a żeby było 2600 musi być 166Mhz ale gdy tak robię komputer wydaje dziwny dźwięk jakby SOS i się automatycznie wyłącza.. Proszę o pomoc..


(Mbialon1) #6

Procesor AMD 2600+ (zapewne SEMPRON) nie pójdzie na 2600mhz nominalna praca procesora to 1860mhz i działa na 133mhz fsb, na 166mhz będzie się wieszał komp lub wcale się nie włączy.


(Harrigan3) #7

To jest AMD BOSTON 2600+ :wink: ale ja nie mogę ustawić 133Mhz bo max jest 132mhz ;(


(igrek) #8

Chyba AMD Athlon 2600+ na jądrze Barton, Boston to w USA


(Harrigan3) #9

Dokładnie :wink: ale powiedzcie mi dlaczego nie mogę ustawić FSB na 133Mhz ?? lub więcej :slight_smile: po przełączeniu SW1 na OFF mogę więcej niż 133Mhz tylko ze minimum jest od 166Mhz to za dużo ;(

Pomóżcie :wink:)


(skrzek) #10

to jest ten procesor? - http://www.cpu-world.com/CPUs/K7/AMD-At ... DKV4D.html

jeśli tak to powinien lecieć na szynie 166MHz.

grzebałes już przy mnożniku albo pamieciach?

Gigabyte ma sygnał karetki :wink: gdy procek za bardzo się grzeje - takie zabezpieczenie - ale alarm można ustawić chyba od 50kilku 'C, ten procek ma pracę do 85'C więc nalezy zmienić tę wartość i właczy sie normalnie.

sprawdź też napięcie na rdzeniu, zdarza się, że dla stabilnej pracy należy nieznacznie je podnieść - o 0,05V.

miałem kiedyś Bartona 2500+ @3200 bez zająknięcia, heh wtedy to było coś 400zł różnicy w cenie :wink:


(Harrigan3) #11

Działa DZIĘKI WSZYSTKIM !!