Brak pipania w komputerze


(szymon189) #1

Posiadam komputer stacjonarny z płytą główną P5VD2-MX. Z komputerem był problem bo od czasu do czasu pojawiały mu się BlueScreeny, lub sam się wyłączał.Komputer zaraz po uruchomieniu się wyłącza. Czyściłem procesor Pentium D 915 SL9DA 2,8 GHz /4M/800/05A i radiator Intel DTC-AAA05 D34017-002. Po uruchomieniu komputera po 10 sekundach wyłącza się komputer. Odłączyłem od niego pamięć, kartę graficzną, ale płyta główna i tak nie wydaje żadnych pipań. Jakie kable muszą być podłączone?


(Odyniec_Stary) #2

Czy po czyszczeniu procesora nałożyłeś na niego nową pastę termiczną?

 

Wszystkie kable są podłączone do płyty głównej? Możesz wstawić zdjęcie, jeśli nie orientujesz się.

 

Podaj model i markę zasilacza.


(szymon189) #3

Dałem nową pastę. Wydaje mi się, że wszystkie są podłączone.

Zasilacze mam dwa: Altix ATX-300PT(EX) i Tagan TG380-E00 - na obu jest to samo.


(Longhorn2009) #4

Podłącz jedną kostkę RAM do pierwszego slotu, procesor z chłodzeniem i podłącz zasilanie mobo 24pix, 4pin i dla chłodzenia procka. Grafike na tej płycie masz integre (b. słaba ale wystarczy na testy). Jeśli przy takiej minimalnej konfiguracji nie rusza to próbuj zresetować BIOS. Ustal też czy przypadkiem wina nie leży po stronie włącznika, najlepiej zewrzyj piny na płycie.


(szymon189) #5

Tylko tutaj nie mam wejścia na zintegrowaną.

http://i60.tinypic.com/33bedyx.jpg


(Longhorn2009) #6

Pod niebieskim złączem masz d-sub. Miałem tą mobo akurat.


(szymon189) #7

Odkręciłem wpierw płytę główną od komputera, wyczyściłem pastę, nałożyłem na nowo.


(Longhorn2009) #8

Jeśli przywracałeś domyślne ustawienia BIOS to nic groźnego, a widzę data i godzina skasowana więc pewno tak było. Po kolejnym starcie komunikatu nie powinno być.

Co do złącza wideo, integra nie działa gdy jest podłączona zewnętrzna grafika. Chyba, że miałeś odłączoną ją i nadal nie działała to coś szwankuje.


(szymon189) #9

Miałem zewnętrzną odłączoną.


(drunkula) #10

Płyty nie znam, ale czy głośniczek systemowy, to nie będą czasem piny 17-20?


(szymon189) #11

A co sądzisz o tych temperaturach:

http://i57.tinypic.com/i54uwp.jpg

http://i61.tinypic.com/11v1lab.jpg


(drunkula) #12

Ten GF ciepławy, to jest karta z samym radiatorem, bez wentyla ?


(Longhorn2009) #13

Wygląda, że grafika troche sie grzeje, szczególnie jeśli nie obciążałeś jej nadmiernie w tym czasie.


(drunkula) #14

Jeżeli nie posiada wiatraka, to jest w miarę ok - posiadałem podobną i potrafiła dochodzić do >100C przy graniu w nfs:u2 … ktoś mnie wtedy uświadomił, że temperatura “zapłonu” to coś koło 117-118 stopni i od tamtej pory pilnowałem żeby 110 nie przekraczać. W żadnym wypadku oczywiście nie polecam takiego podejścia - co prawda spalić się nie spaliła, ale po prostu odmówiła posłuszeństwa przy którymś włączeniu komputera  ;-)


(szymon189) #15

Grafika wygląda tak:

http://i59.tinypic.com/2rotlaf.jpg

http://i62.tinypic.com/iw0oc3.jpg

Karta jest dosyć gorąca. Odpiąłem ją i spróbowałem na zintegrowanej i ruszyło.

Jaką kartę dokupić, aby była o podobnych parametrach co ta, ale mnie się grzała?


(mrFreeze) #16

Karta to totalne dno. Pytanie do czego służy/ma służyć ten komputer jak do grania choćby w jakieś starsze gierki szukaj używanego Radeona HD4850. Jak do wyświetlania pulpitu to kup byle co na PCI-E 

 

np. nówka

http://allegro.pl/karta-graficzna-msi-geforce-g210-1gb-ddr3-pci-e-hd-i4932219759.html

lub używana na rocznej gwarancji

http://allegro.pl/xfx-geforce-8400gs-512mb-tc-pcie-12m-fv-i5375000528.html


(Longhorn2009) #17

Radeona HD5450 możesz szukać, swego czasu kupiłem taką w b.dobrym stanie za 45zł. Pobór prądu b. niski i w dodatku był to model pasywny.

nVidii serii 8000/9000 nie kupuj, zdarzają się uszkodzone modele które sypią artefaktami.


(szymon189) #18

Komputer będzie przeznaczony jedynie do internetu, lub jakieś gry interakcyjne dla dzieci. Za kartę chcę wyłożyć 30-50 zł

ATi Radeon 9250 128MB AGP 8x za 15 zł opłaca się? Albo ASUS C381 REV 1.00 za 35 zł.


(mrFreeze) #19

Jak Ty masz PCI-E a nie AGP!!

 

 

Edit:

Z okolic Wodzisławia jesteś masz kartę za 20zł

http://olx.pl/oferta/geforce-5500-gigabyte-CID99-IDaa06h.html#39ca163780

 

lub

http://olx.pl/oferta/geforce-8800-gts-512mb-CID99-IDa8FZ7.html#eddad1b78e

 

ale w tym wypadku musisz mieć porządny zasilacz i oczywiście jakbyś się zdecydował obejrzyj kartę czy nie była “pieczona”. Karta jest naprawdę niezła za tą kasę.


(szymon189) #20

Biorę ten:

http://olx.pl/oferta/geforce-8800-gts-512mb-CID99-IDa8FZ7.html#eddad1b78e

 

Męczyłem komputer OCCTem i wszystko śmigało. Wyłączyłem komputer. Komputer uruchomiłem ponownie po 2h na początku był ekran, chciałem uruchomić ponownie OCCT i został czarny ekran. Uruchomiłem ponownie i w czasie ładowania BIOSu był wyświetlany na ekranie, ale jak miał się pojawić pulpit to czarny ekran. Wyjąłem kartę graficzną, podłączyłem pod zintegrowaną na płycie i jest ekran. Widocznie problemem jest karta.

 

Mam zasilacz Tagan TG380-E00 więc chyba powinien uciągnąć tą kartę?