Brak płynności filmów odtwarzanych na stronach internetowych

Witam, kto podpowie co mam zrobić, aby filmy z internetu podczas oglądania na pełnym ekranie chodziły płynnie. Bo u mnie to się “tną”, jest brak płynności odtwarzanego filmu. Z góry bardzo dziękuję.

Sprawa sprzętu lub szybkości netu. www.speedtest.net

Jeśli chodzi o sprzęt, to np. z filmami DVD nie ma problemów, a co do łącza: posiadam łącze 2Mb.

A sterowniki do karty graficznej zainstalowane?

Sterowniki do karty graficznej mam zainstalowane ( te rekomendowane ), z filmami mam tylko problem na flash player. Odinstalowałem flash 64 bit i zainstalowałem na nowo według porady Adriana N.

Nowe źródło oprogramowania można dodać do Ubuntu 9.10 wpisując w konsoli:

sudo add-apt-repository ppa:sevenmachines/flash

Następnie odświeżamy listę repozytoriów i instalujemy właściwy dodatek:

sudo apt-get update && sudo apt-get -y install flashplugin64-installer

Ale to nic nie zmieniło.

2 pytania:

1. czy filmy otwierałeś na innych przeglądarkach? czy jest jakaś zależnośc?

2. jaka jest jakość/rozdzielczość filmów? @stalesz może mieć rację twierdząc że trzeba sprawdzić szybkość transmisji danych (niekoniecznie łącza, ale przepustowości pomiędzy klientem a serwerem). Może to są filmy HD, które z tego co wiem, na ~1Mbps szarpią.

Mam zainstalowane przeglądarki: Firefox oraz opera i na obu dzieje się tak samo. A co do rozdzielczości, na pewno to nie są filmy HD, “tną” mi się filmy z Megavideo i jakość daje dużo do życzenia więc o HD nie ma mowy. Łącze tak jak wcześniej napisałem posiadam 2MB ( za każdym razem na speedtest wychodzi 2Mb z małym hakiem ), muszę dodać że pomimo, że film jest zbuforowany do końca to film się tnie.

Raczej nic z tym nie zrobisz jeżeli masz 64 bity, ja mam kartę 8800GT i oryginalne sterownik nVidia (Compiz śmiga jak szalony), a mam system 64 bity, to filmik na youtube na fullscreen mulą (nie jest to jakoś katastrofalne, ale np. gdy chcę zmienić głośność to suwak pokazuje się dopiero po ~1s), a na arch uruchomionym z pendrivera ale 32 bity jest okej. Próbowałem już wszystkiego, jedyne sposób to używanie youtube bez flash http://userscripts.org/scripts/show/50771 , ale możliwości tego odtwarzacza są dużo mniejsze niż tego oryginalnego.

No to chyba zostaje wtyczka Download Helper dla Firefoxa i ściąganie plików na dysk, a potem odtwarzanie np. w VLC lub dowolnym klonem Playera.

Wyłącz Efekty Wizualne.

lub

Stosuj razem lub oddzielnie.

1. Zainstaluj przeglądarkę arora.

2. Zainstaluj lżejsze środowisko graficzne. W przypadku ubuntu polecam LXDE, bo XFCE mają i tak zaśmiecone.

Na początek spróbuj samą Arorę, powinieneś zauważyć sporą różnicę.