Brak płynności w grach

Witam, mam pewien uciążliwy problem z płynnością. Mam monitor 75hz i w Fortnite mimo, że mam 120 fps albo 144 fps to gra i tak chodzi jakoś wolno bez płynności, z takim jakby z lekkim opóźnieniem, totalnie zero przyjemności z gry. Jak ustawie 75 fps to jest jeszcze gorzej. Robiłem już chyba wszystko z poradników na płynność, nic nie pomaga. Temperatury w normie, dodam że mam tearing którego podczas grania i tak nie zauważam gdy jestem skupiony. V-sync off, g-sync nie pomaga. Znajomy, który ma 60hz mówi, że nawet jak fpsy mu dropią to i tak gra chodzi cały czas tak samo płynnie. U mnie gra w końcowej fazie, tzw. late game jest niegrywalna, wszystko jest spowolnione, fpsy spadają i od razu myszka chodzi wolniej. W systemie wszystko zrobione pod wydajność.

Spec: i5 9400f, 1050ti, ssd, 16gb 2x8 2666mhz, h310m-hdv, zasilacz Antec VP 500.

No dobrze, ale gdzie problem techniczny? karta trzyma fps odpowiednie do monitora, jeżeli masz odczucie, że 75 nie wystarczy Ci, to wymiana eranu.

W tle może być coś z polączeniem, gdyż niezbyt rozumiem co miałeś na myśli mówiąc:

Kiedy i do ilu spada?
Dla pewności wrzuć temperatury na początek, ale wątpię…

Byłeś u znajomego zobaczyć jego FPS? Może problem w jego oczach, że go zadowala 60, a Ciebie 75 nie i na tej podstawie powstaje problem?

Na początku jak kupiłem ten monitor to było mega płynnie i po kilku dniach tej płynności już nie było

Czy to przypadkiem nie jest też twój temat?

Może te problemy z płynnością wynikają z dużych opóźnień przy połączeniu z serwerem?

Nie, to nie mój temat. Neta mam przez kabel 100/10 więc nie wydaje mi się żeby to było problemem.

Sprawdź jakie masz opóźnienia (wykonaj wiele testów), chociaż nie wiem na ile ta strona jest wiarygodna.

Mi w pracy wychodzi około 80 ze spadkami do 200, więc chyba nie najlepiej do strzelanek :stuck_out_tongue_winking_eye:

Jest w miarę ok, max 60

Czyli wyraź to w FPS, bo ja mam wrażenie, ze “Wzrok sie przyzwyczaił” i efekt WOW zniknął. :wink: