Brak płynności

Cześć, mam pewien uciążliwy problem. Gra Fortnite tylko czasami jest płynna, podczas gry cały czas czuję spadki i nie ma płynności, mam ustawione 144fps, podczas strzelania się w boxie czuje jakbym miał 40-50fps a do tylu fpsy raczej nie spadają. Mam 75hz z gsync a znajomy na 60hz mówi, że u niego cały czas chodzi płynnie i nie czuje spadków. W monitorze iiyama g2530hsu jest opcja Overdrive i gdy zmieniłem jej wartość z 0 na +1 to płynność jest ogólnie większa ale i tak w normalnej grze jej prawie w ogóle nie ma, przy strzelaniu z pompy w boxie czuje się jak na 40fps, ogólnie jak jest bitka to mocno ścina. Mogę dodać też, że mimo gsynca występuje u mnie tearing. Kolega ma ryzena 5 2600 i np. w lobby on ma zużycie CPU 18% a ja 50%.

i5 9400f, 1050ti, 16gb ram, h310m-hdv, gierka na SSD.

bump

Detale?
Rozdziałka?

Bo kolega wybrał lepszy procek, a Ty gorszy. :wink:

@anon7248146 1750x1080 wszystko low, wszystko pod fpsy zrobione w kompie

Ale na pewno to nie procesor (o ile wszystko z nim w porządku) jest tutaj problemem.

Sprawdzałem procka programem od Intela i niby wszystko jest ok.

W ogóle dzisiaj wchodzę na creative w Fortnite i fpsy dropią, laguje i myszka wolniej chodzi a przedwczoraj na tej samej mapie było gites płynnie.

Sprawdź jeszcze RAM memtestem, sprawdź dyski twarde czy z nimi wszystko OK. Sprawdź czy nie masz w tle jakiegoś procesu który pożera dużo zasobów systemowych itp.

RAM sprawdzałem w Windowsie, gre mam na SSD, wszystko powyłączane, nic nie chodzi w tle.

No okej, ja rozumiem, że coś było płynnie i nie ejst, ale mógłbys wyrazić to w danych bezwzglednych? Tzn. uruchom jakieś program do pokazywania/nagrywania i podaj ile faktycznie masz, a nie ile Ci się wydaje, że masz.

To, że fps są zmienne jest normą, kwestia tylko skali tych zmian…

Fpsy mam zlockowane na 144 i widzę, że dropią różnie raz do 90 a raz do 50 i niżej.

No to kolejne pytania:
temperatury w czasie gry?
Wykorzystanie zasobów systemu, szczególnie w czasie spadków (w tym też dysk)?
16GB RAM w 1 czy 2 kosciach?

Temperatury w normie, zasobów nie patrzyłem bo bym musiał minimalizować za każdym razem, ram dual channel

tzn?

Wystarczy raz, być może okazałoby sie, ze coś na 100% idzie. Zresztą masz programy wyświetlajace w górnym rogu obciążenie i fps. :wink:

Jakiego programu użyć? Bo nie wiem w jakim widać inne obciążenie niż procesor czy karta :stuck_out_tongue:

Ram jest we wszystkich, a dysk… jak ustrzelą Ciebie, to raz ten ctr+alt+tab zrobisz.

Zanim zacznę sprawdzać, jak w ogóle powinno normalnie wyglądać użycie? Mam Afterburnera i te użycie GPU i CPU powinno być jak najniższe czy jak najwyższe?

Akurat teraz jak miałem sprawdzać zużycie podczas spadków to aż tak często nie dropiło. Jak już dropiło to w menedżerze zadań nie widziałem żadnego skoku. Zużycie gpu na poziomie na poziomie około 65%, co do procesora to odpaliłem użycie cpu1,cpu2,cpu3,cpu4,cpu5,cpu6 i samo cpu i na tym ostatnim się skupiłem. To zużycie zwykłego cpu było na poziomie 40-50%, max 60, tyle że gdy cpu w MSI pokazywało 50% to w menedżerze skakało nawet do 80% więc nie wiem o co chodzi. W menedżerze w procesor graficzny pokazywało około 76%. Dodatkowo, gdy dałem fps na nielimitowane i miałem 240fps to użycie karty miałem 98%.

Jakieś pomysły? ;c

No dobrze, ale do ilu dropiło i kiedy.
Jeżeli oglądasz widoczki, to jest dużo FPS, a jak wyskoczą 3 zombiaki zaczynacie z kolegami strzelać, to spadek będzie zawsze… jeżeli będzie relatywnie niewielki np 140 do 110, to OK, jak spadnie ze 140 do 40, to nie jest OK.