Brak połączenia/nieprawidłowy adres ip

Nie wiem, co jest tego przyczyną, ale nie mogę połączyć się z moim routerem wi fi z mojego PC. Na laptopie wszystko hula jak powinno, natomiast na kompie albo w nieskończoność łączy, albo jak w końcu połączy to net działa bardzo wolno i za chwilę się zrywa (brak neta, ale ikonka pokazuje “Połączony”). Czy może być to wina KIS’a 2010? Usunąłem go a problem pozostał. Mógł coś namieszać w rejestrze czy ustawieniach? A może to wina jakichś sterowników?

Dodane 09.04.2010 (Pt) 21:41

Widzę, że nie bardzo możecie mi pomóc. Chcecie jakieś logi czy coś??

Próbowałeś zmieniać kartę bezprzewodową ?

Hm, właściwie to nie, ale ta co mam jest nowiutka i nie sądzę, żeby to była jej wina… Chociaż mogę spróbować podpiąć moją starą kartę i zobaczymy.

Podłącz starą w takim razie. O ile jest sprawna.

Eh, jakoś samo się naprawiło. Internet działa jako tako, już nie ma problemów z łączeniem do sieci.

No niestety pospieszyłem się. Nadal rwie i nie działa. A starej karty już nie posiadam Przeinstalowałem sterowniki i wsadziłem karte w inny slot - nie pomogło.

Ustaw IP na kompie na sztywno, powiedz na jakich zabezpieczeniach (może brak?) działa sieć.

Jeżeli sztywne IP nie pomoże to prawdopodobnie problem anteny. Spróbuj przenieść komputer bliżej routera, czyli około 0,5 metra :slight_smile:

Ustawiałem, ale to nie pomogło. Zabezpieczenia ustawiłem WPA2 - AES. Siła sygnału jest znakomita, 135 Mb/s.

Dobra, wsadziłem starą kartę i działa jak powinno. Jest więc to ewidentnie wina karty. Tylko nie wiem, czy nie powinienem czegoś ustawić (adresy MAC itd.) żeby to działało. Niestety kompletnie się nie znam na sieciach komputerowych, więc proszę o jakąkolwiek pomoc z Waszej strony.

Dodane 19.04.2010 (Pn) 20:50

Hm, nie mogę tego zrozumieć, stara karta ledwo osiąga 18 Mb/s a nowa 150 Mb/s, a i tak net chodzi lepiej na starej i się nie zrywa. Może ktoś wytłumaczyć ten fenomen?