Próbuje podłączyć smartfona Motorola Moto G50 5G z Platform Tools
na Windows 7.
Pobrałem paczkę z Platform Tools (dla Windows), podłączyłem poprzez USB, w Opcjach Programisty zezwoliłem na Debugowanie USB, uruchomiłem plik adb.exe i nie mogę uruchomić pliku adb.exe. Mignie tylko czarne DOS’owskie okienko i to wszystko.
W czym jest problem że nie mogę uruchomić pliku adb.exe i połączyć się poprzez Platform Tools z smartfonem Motorola Moto G50 5G?
@blumberplumber właśnie tak zrobiłem jak napisałeś poprzez komendę CMD w folderze w którym jest adb.exe. Ale Motorola nie jest wykrywana, a pojawia się monit
że jest brak sterownika ADB Interface. Także w Menedżerze Urządzeń jest monit o braku sterownika
Ajajaj, tyle tych softów. Podobnie Samsung: Kies, Smart Switch itd. LG też tak miało: LG PC Suite, LG Bridge. Nie mogą zrobić jednego softu? @asziatko no spróbuj z tymi driverami.
Nie wiem czy zmuszać to odpowiednie słowo. Proponuję.
DobreProgramy nie są źródłem oprogramowania, któremu można ufać. Takim jest strona twórcy/producenta, a więc w tym przypadku Google. Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś nie trzeba było instalować całego ADK tylko wybrać sobie np. samo platform tools.
Tak, ale ty masz 10 lub 11, on ma 7 i nie ma sterowników do swojego telefonu, w sensie nie do fastboot/adb (są tylko takie, które umożliwią połączenie via MSC lub MTP). A szukanie ich lub wydłubywanie z oficjalnych aplikacji producenta to ostry ból w rzyci. Jak masz szczęście to zadziałają uniwersalne z gugla.
Po załadowaniu live, czyli jak już będziesz widział pulpit, uruchom terminal i tam wpisz sudo apt update a potem sudo apt install adb (hasło „administratora”, czyli roota jest puste w live). Reszta jest taka sama jak w CMD z wyjątkiem ścieżek jeśli będziesz zagnieżdżać - czyli zamiast \ jak na Windowsowym adb to będziesz używać /.
adb devices powinien pokazać Twój telefon. Na telefonie musisz oczywiście w opcjach debugowania włączyć „debuguj po usb” i zezwolić w telefonie na łączenie z tym komputerem.
Pamiętaj, że to jest live, więc wszystkie dane zapisane w obrębie live znikną po wyłączeniu komputera lub resecie. Mint montuje partycje w /media z etykietą jeśli ta ją posiada lub guid jeśli nie posiada. Tam będziesz mógł zapisać dane na „partycjach Windowsa” aby ich nie stracić, bo jak rozumiem coś za pomocą tego adb chcesz wyciągnąć z tego telefonu.
Czyli najpierw uruchamia z bootowalnego pendrive na którym jest Linux Mint, następnie podłączam smartfona poprzez kabel USB, uruchamiam termina wpisuje apt update a potem sudo apt install adb i adb devices.
Debugowanie USB w Opcjach Programisty mam już włączone.
Dobrze się domyślasz że przy pomocy adb chcę dokonać przywrócenia szybkiego kafelka Wi Fi w Androidzie 12 (którego nie ma, a jest zintegrowany razem z kafelkiem Danych Mobilnych pod nazwą Internet) tak jak jest opisane tutaj How to Bring Back Wi-Fi Toggle in Quick Settings on Android 12 | Beebom .
Kolejność kiedy podłączysz telefon nie ma znaczenia bo sterowniki już tam są (a w każdym razie powinny być). To nie Windows, który najpierw próbuje wykryć urządzenie i potem pobrać sterowniki z windows update. Na Linuksie niewykryte prostu nie zadziała.
W tej dystrybucji Linuksa nie ma adb i dlatego trzeba go doinstalować. apt update jest po to aby pobrać najnowszą listę softu, więc dopiero potem wgrywasz adb.
Android jeszcze się będzie pewnie pytać czy zezwolić na połączenie.
A gdybyś chciał aby live zapisywał zmiany to polecam swój blog:
Zrobiłem tak jak pisał @Domker i Ty @Berion na Linux Mint by podłączyć ADB.exe i prawie wszystko by było, prawie z racji że pojawił się błąd taki jak na screenie