Brak połączenia TD-W8901G na lini neostrady


(Szymonek1527) #1

Witam

Mój problem wygląda tak: kiedyś bez problemu zainstalowałem router TP-LINK TD-W8901G. Gdy jednak w promocji do Neostrady dostałem livebox'a oczywiście zacząłem go używać. To był błąd. Po 5 miesiącach użytkowania sagem postanowiłem wrócić do tp-link'a. Podłączyłem go zgodnie z instrukcją ( niczego nie przestawiałem w ustawieniach na komputerze ) i działał bez zarzutu. Pracował 4 dni aż w końcu go wyłączyłem na jakieś 40 godzin, ponieważ ja wyjechałem a jego praca była zbędna w tym czasie. Po powrocie chciałem z niego skorzystać i oczywiście włączyłem go tak jak zwykle. TU pojawił się problem: router przestał "dyktować" internet, tzn. świeci się ikonka ADSL i WLAN. Ikona internetu nie. Stąd moje pytanie: co się stało, jak to naprawić i czy przyczyną mogło być wyłączenie go na dłuższy czas. Dodam że musiałem wrócić do livebox'a który działa poprawnie. Proszę o odpowiedź.


(Woytasmi) #2

wejdź do tp-linka i sprawdź czy nie zgubuł ustawień - jeśli nie to pewnie się zespsuł :slight_smile:


(Dimatheus) #3

Hej,

Najpewniej router utracił wszystkie ustawienia z powodu tak długiego odłączenia od sieci. Bardzo prawdopodobne, że bateryjka w nim zawarta - podobnie jak na płytach głównych - daje już zbyt małe napięcie, przez co pamięć uległa kasacji. Potwierdzają to objawy - router synchronizuje się z linią ADSL (dioda świeci), ale nie nawiązuje połączenia (dioda Internet nie świeci), gdyż nie ma wpisanego użytkownika i hasła. To samo tyczy się sieci WiFi. Bardzo prawdopodobne, że w ustawieniach domyślnych sieć bezprzewodowa jest po prostu nieaktywna.

Tak jak pisze woYtas - podłącz się do routera przewodowo, wejdź do panelu administracyjnego (domyślnie to adres 192.168.1.1 oraz login/hasło: admin) i pozmieniaj ustawienia.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(K3ntrI$) #4

A czy odłączałeś router od lini internetowej, tego gniazdka lub przeinstalowywałeś system? Bo akurat tak się składa że posiadam ten sam router.

Kolega powyżej dobrze radzi :))


(Monczkin) #5

oria19 , nazwij proszę temat konkretnie, bez zbędnych problemów w tytule. Inaczej wyciągnę konsekwencje. Przeczytaj ten temat. http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?f=16&t=394978


(Szymonek1527) #6

Kiedy go podłączyłem nie wyjmowałem kabla z gniazdka, a komputer oddałem do naprawy na kilka dni, ale router przestał działać poprawnie zanim podłączyłem do niego kompa


(Dimatheus) #7

Hej,

A mógłbyś nieco dokładniej wytłumaczyć, o co Ci chodziło??

Prawdopodobnie z powodu odłączenia go od prądu. Pisałem o tym w moim poprzednim poście.

Akurat odłączenie routera od linii telefonicznej czy przeinstalowanie systemu nie ma i nie powinno mieć żadnego wpływu na działanie routera. Chyba że w tym ostatnim konieczność skonfigurowania ponownie połączenia WiFi... :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Szymonek1527) #8

Dimatheus

Chodziło mi o to, że jak zacząłem z niego ponownie korzystać to nie odłączałem kabla RJ-11


(Dimatheus) #9

Hej,

Tyle że to nie ma żadnego znaczenia. Kabel możesz dowolnie odłączać i podłączać. I po każdym ponownym połączeniu router powinien uzyskać dostęp do internetu.

Pierwsze i najważniejsze - sprawdź powyższe!!

Pozdrawiam,

Dimatheus