Brak połączenia z bazą mysql w asp.net oraz autoryzacja


(Aglasek) #1

Witam

Jestem początkujący w asp.net więc proszę o wyrozumiałość :wink:

  1. Otóż mam problem z np. połączeniem się do bazy i dodawaniem rekordu do bazy. Wyskakuje mi taki błąd: CS0246: Nie można odnaleźć nazwy typu lub obszaru nazw „MySql” (czy nie brakuje dyrektywy „using” lub odwołania do zestawu?).

Mój kod wygląda tak:

using System;

using System.Configuration;

using System.Data;

using System.Linq;

using System.Web;

using System.Web.Security;

using System.Web.UI;

using System.Web.UI.HtmlControls;

using System.Web.UI.WebControls;

using System.Web.UI.WebControls.WebParts;

using System.Xml.Linq;

using MySql.Data.MySqlClient;

using System.Data.SqlClient; 



public partial class _Default : System.Web.UI.Page 

{


    protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)

    {


    }

    protected void Button1_Click(object sender, EventArgs e)

    {

        Label1.Text = DropDownList1.Text;

        String MyConString = "Server=localhost;Database=test;Uid=root;Pwd='admin';";




        MySqlConnection connection = new MySqlConnection(MyConString);

        MySqlCommand command = connection.CreateCommand();

        MySqlDataReader Reader;

        command.CommandText = "select * from users";

        connection.Open();

        Reader = command.ExecuteReader();

        while (Reader.Read())

        {

            string thisrow = "";

            for (int i = 0; i < Reader.FieldCount; i++)

                thisrow += Reader.GetValue(i).ToString() + ",";

            listBox1.Items.Add(thisrow);

        }

        connection.Close();

    }

}

Wszystko wykonuję w Visual Web Developer. Sterownik mam raczej zainstalowany bo dane mogę odczytać np. przez kontrolkę ListView. Tą dyrektywę MySql przecież też mam wstawioną więc nie wiem o co chodzi.

  1. Zrobiłem rejestrację i logowanie za pomocą kontrolki CreateUserWizard i Login. Czyli nie zakładałem żadnych tabel w bazie itp. kompletnie nic, jedynie co zrobiłem to metodą przeciągnij - upuść dodałem te dwie kontrolki i wszystko mi od razu zadziałało. Jednak jak dodaję kontrolkę np. LoginName to zamiast nazwy zalogowanego usera dostaje nazwę komputera czyli np. boleq-Komputer\boleq gdzie przy rejestracji i logowaniu podaje jako login - test. Jak mogę odczytać te dane logowania i rejestracji?

Proszę o pomoc.


(somekind) #2

Ad 1, a masz dodane odpowiednie biblioteki do referencji projektu?

Ad 2, w takim razie, pewno plikowa baza z tabelkami założyła się sama i radośnie pracuje pod kontrolą MS SQL Express. Zaś co do problemu z wyświetlaniem nie tego, co byś chciał - sprawdź właściwości właściwości kontrolki LoginView, pewno tam coś jest źle skonfigurowane.