Witam
Robie swoją stronke w HTML i nie wiedzieć czemu nie mam polskich liter
A w innym pliku zrobionym wcześniej jest. Więc nie wiem o co moze chodzić :? . Robie WWW w programie ezHTML. Proszę o pomoc
Witam
Robie swoją stronke w HTML i nie wiedzieć czemu nie mam polskich liter
A w innym pliku zrobionym wcześniej jest. Więc nie wiem o co moze chodzić :? . Robie WWW w programie ezHTML. Proszę o pomoc
Wszystkich , czy tylko niektórych?
Jakie kodowanie w META masz wpisane.
Pozdrawiam :okulary:
A na początku stronki masz ustawione kodowanie i język polski
Kodowanie-iso-8859-2
Język PL
ustaw taką META`e i zobacz czy działają polskie litery:
Ja w mecia miałe wpisane tak : I nadal nie ma ą, ż, ś
Tak powinno być
Wkleiłem ale nadal nic
Najdziwniejsze jest to że pliki które robiłem kilkanaście dni temu mają polskie litery, a te robione dzisiaj nie mają polskich liter, chociaż i tu i tu kod w HEAD jest identyczny :?
Wklej ten kod tu. (oczywiście początek) A czym tworzysz tą stronkę.?
Update: Mój błąd :lol:
:o
Klikni link, masz tam napisane czarno na białym, jak to zrobić
tomi_lee ten zapis w meta to tylko deklaracja jakiego kodowania używa strona on nic nie zmienia.
ezHTML ma trochę zwalone kodowanie znaków.
Podstawowy problem polega na tym, że M$ Win używa kodowania “Windows-1250”, a poprawne strony w internecie mają mieć kodowanie “ISO-8859-2”.
W twoim wypadku wystarczy zmienić “charset” z ISO na Windows i stona będzie bez “krzaczków”, ale to nic nie da bo prawidłowe kodowanie to ISO.
Więc albo poszukaj w ezHTML-u (nie wiem gdzie jest, nie używałem) ustawienia kodowania.
Albo używaj Pajączka
Albo wejdź na stronę http://www.ogonki.agh.edu.pl i poczytaj o problemie .
Pajączek ma ten sam problem.
Konwersja programem ogonki jest OK ale jeśli po konwersji dalej piszesz tekst to albo wklejasz znaczki w miejsce trzech polskich liter albo znowu musisz robic konwersję i tak w kółko.
Dlatego najlepiej mieć pod ręką to co podałem w swoim linku i w ezHTML po skończeniu strony lub w trakcie można zamieniać owe trzy polskie litery.
A generalnie należy stosować na polskich stronach www kodowanie charset=iso-8859-2 ze względu na “przyjaźń między narodami” :twisted:
Zrobiłem tak i zaskoczyło
“Krzaki” dla przeglądarek, które nie obsługują kodowania Windows-1250.
Dlatego też ze względu na “przyjaźń między narodami” ustawiaj kodowanie charset=iso-8859-2 :twisted:
Jest to międzynarodowe kodowania dla Latin 2
Jeśli nie to:
No nic się nie stanie
Ale jeśli chcesz być trendy to musisz mieć iso .
Ja robie strony w Pajączku2000 już od bardzo dawna i nigdy tego problemu nie miałem :o . Przecierz pajączek konwertuje “w locie” z win na iso. Nawet z UTF nie ma problemów 8) .
tomi_lee poszukaj dokładnie w swoim ezHTML tam musisz mieć jakąś opcje do kodowania znaków.
W kodzie HTML, w miejsca polski liter ąśź i ĄŚŹ.
A czy moge skopiować kod zrobiony w ezHTML do Pajączka 5 (dostępnego na forum) ??? Czy musze pisać kod od nowa by mieć polskie litery?
Możesz skopiować.
Można, no ale pajączek 5 NxG to trial i za pełną wersję trzeba płacić.
O ile wiem to Website Pro też nie ma problemów z kodowaniem “po polsku”, a poza tym wspiera nowe technologie XHTML itp. 8) .
Wziąłem zainstalowałem tego pajączka, otwarłem strone którą zrobiłem w ezHTML i odrazu mi całą pokreśliło na wszelakie kolory :(. Czy to dobrze?
Ps. Mam już polkie literki