Brak polskich liter na WWW


(Dziobson) #1

Witam !!

Robie swoją stronke w HTML i nie wiedzieć czemu nie mam polskich liter :frowning:

A w innym pliku zrobionym wcześniej jest. Więc nie wiem o co moze chodzić :? . Robie WWW w programie ezHTML. Proszę o pomoc !!


(Golden Finger) #2

Wszystkich , czy tylko niektórych?

Jakie kodowanie w META masz wpisane.

Pozdrawiam :okulary:


(lazikar) #3

A na początku stronki masz ustawione kodowanie i język polski

Kodowanie-iso-8859-2

Język PL :smiley:


(Sloter) #4

ustaw taką META`e i zobacz czy działają polskie litery:


(Dziobson) #5

Ja w mecia miałe wpisane tak : I nadal nie ma ą, ż, ś


(lazikar) #6

Tak powinno być


(Dziobson) #7

Wkleiłem ale nadal nic :frowning:

Najdziwniejsze jest to że pliki które robiłem kilkanaście dni temu mają polskie litery, a te robione dzisiaj nie mają polskich liter, chociaż i tu i tu kod w HEAD jest identyczny :?


(lazikar) #8

Wklej ten kod tu. (oczywiście początek) A czym tworzysz tą stronkę.? :smiley:

Update: Mój błąd :lol:


(Golden Finger) #9

:o :smiley:


charset=iso-8859-2

Klikni link, masz tam napisane czarno na białym, jak to zrobić :stuck_out_tongue:

Pozdrawiam :okulary:


(Eustachy80) #10

tomi_lee ten zapis w meta to tylko deklaracja jakiego kodowania używa strona on nic nie zmienia.

ezHTML ma trochę zwalone kodowanie znaków.

Podstawowy problem polega na tym, że M$ Win używa kodowania "Windows-1250", a poprawne strony w internecie mają mieć kodowanie "ISO-8859-2".

W twoim wypadku wystarczy zmienić "charset" z ISO na Windows i stona będzie bez "krzaczków", ale to nic nie da bo prawidłowe kodowanie to ISO.

Więc albo poszukaj w ezHTML-u (nie wiem gdzie jest, nie używałem) ustawienia kodowania.

Albo używaj Pajączka :wink:

Albo wejdź na stronę http://www.ogonki.agh.edu.pl i poczytaj o problemie :slight_smile: .


(Golden Finger) #11

Pajączek ma ten sam problem.

Konwersja programem ogonki jest OK ale jeśli po konwersji dalej piszesz tekst to albo wklejasz znaczki w miejsce trzech polskich liter albo znowu musisz robic konwersję i tak w kółko.

Dlatego najlepiej mieć pod ręką to co podałem w swoim linku i w ezHTML po skończeniu strony lub w trakcie można zamieniać owe trzy polskie litery.

A generalnie należy stosować na polskich stronach www kodowanie charset=iso-8859-2 ze względu na "przyjaźń między narodami" :twisted:

Pozdrawiam :okulary:


(Dziobson) #12

Zrobiłem tak i zaskoczyło !!


(Golden Finger) #13

"Krzaki" dla przeglądarek, które nie obsługują kodowania Windows-1250.

Dlatego też ze względu na "przyjaźń między narodami" ustawiaj kodowanie charset=iso-8859-2 :twisted:

Jest to międzynarodowe kodowania dla Latin 2 :smiley:

Pozdrawiam :okulary:


(Dziobson) #14

1) To jest jakiś program w którym mógł bym zrobić tą strone tak by nie było tych głupich znaczków.

Jeśli nie to:

2) Do Golden Fingera- Gdzie mam wkleiś żecz do której mi dawałeś linka??


(Eustachy80) #15

No nic się nie stanie :wink:

Ale jeśli chcesz być trendy to musisz mieć iso :stuck_out_tongue: .

Ja robie strony w Pajączku2000 już od bardzo dawna i nigdy tego problemu nie miałem :o . Przecierz pajączek konwertuje "w locie" z win na iso. Nawet z UTF nie ma problemów 8) .

tomi_lee poszukaj dokładnie w swoim ezHTML tam musisz mieć jakąś opcje do kodowania znaków.


(Golden Finger) #16

W kodzie HTML, w miejsca polski liter ąśź i ĄŚŹ.

Pozdrawiam :okulary:


(Dziobson) #17

A czy moge skopiować kod zrobiony w ezHTML do Pajączka 5 (dostępnego na forum) ???? Czy musze pisać kod od nowa by mieć polskie litery?


(lazikar) #18

Możesz skopiować. :smiley:


(Eustachy80) #19

Można, no ale pajączek 5 NxG to trial :frowning: i za pełną wersję trzeba płacić.

O ile wiem to Website Pro też nie ma problemów z kodowaniem "po polsku", a poza tym wspiera nowe technologie XHTML itp. 8) .


(Dziobson) #20

Wziąłem zainstalowałem tego pajączka, otwarłem strone którą zrobiłem w ezHTML i odrazu mi całą pokreśliło na wszelakie kolory :(. Czy to dobrze?

Ps. Mam już polkie literki :smiley: