Brak polskich znaków na niektórych stronach

Na niektórych stronach, chociaż tekst jest w języku polskim, to wygląda, jakby czcionka nie miała polskich znaków i były one zastąpione znakami z innego fonta: https://i.imgur.com/bt59ZDr.png
Od czego to właściwie zależy? Skąd taki błąd? Czy to brak jakiejś czcionki w systemie? Ale jakiej? W sumie myślałam, że nie trzeba mieć czcionki zainstalowanej w systemie, aby wyświetlała się na stronie www.
W “Zbadaj element” mam coś takiego:
font: var(--cue-font-size) sans-serif;
i
font-family: 'Droid Serif',Georgia,Cambria,'Times New Roman',Times,serif;
Kiedy odznaczam to font-family, to czcionka się zmienia na bezszeryfową i z polskimi znakami

PS
Jeśli zły dział, to proszę o przeniesienie, bo nie miałam pojęcia, gdzie taki temat zamieścić

Wygląda na błędne kodowanie znaków. Z jakiej przeglądarki korzystasz? Czy instalowałaś jakieś dodatki? Czy masz pod ręką inną przeglądarkę, na której możesz to sprawdzić?

U mnie strona http://akariaryaca.com/2018/07/ wyświetla się poprawnie.

Na najnowszym Firefox, ale na Slimjet mam dokładnie to samo. W każdej mam inne dodatki, ale mam ich bardzo mało i żaden nie służy do stylowania stron czy czegokolwiek co mogłoby wpłynąć na wyświetlanie czcionek.
U mnie podlinkowana przez Ciebie strona też wyświetla się poprawnie, ale zrzut który zamieściłam w poprzednim poście pochodzi z innej strony: https://wiaraprzyrodzona.wordpress.com/2018/08/06/indianie-nasi-bracia-najnowsze-badania-dna/

Możliwe zatem, że jest to problem ustawienia globalnego, na przykład systemu operacyjnego. Czy system jest w języku polskim? Jaki system? Co jest w ustawieniach dotyczących języka i lokalizacji?

System to Windows 7 HP x64 w języku polskim. Problem z polskimi znakami występuje tylko i wyłącznie na niektórych stronach www i nigdzie więcej. Lokalizacja jest polska

Pokaż zrzut ekranu z ustawień Firefox’a dotyczących czcionek.

https://i.imgur.com/nvBEl7W.png

Ustawienia zgadzają się, natomiast odznaczenie opcji zaznaczonej na zrzucie, daje dokładnie taki efekt, który występuje u Ciebie.

Czy możesz na próbę utworzyć nowe konto użytkownika (testowe), na nim zainstalować przeglądarkę internetową, a następnie sprawdzić, czy wszystko działa?

OK, zrobię tak i dam znać

W jaki sposób masz ustawioną opcję: “Wybierz preferowany język, w jakim mają być wyświetlane strony” w przeglądarce Firefox?

Jako preferowany język w Firefox mam domyślnie polski

Dziwna sprawa. Założyłam to nowe konto, zainstalowałam na nim Chrome i Vivaldi i w ogóle nie chciały się żadne strony na nich otwierać :frowning: Nie wiem o co chodzi :confused: Jakby te przeglądarki nie miały dostępu do internetu. Natomiast Firefox i Comodo Ice Dragon najwyraźniej były zainstalowane dla wszystkich użytkowników, bo już były na tym nowym koncie i w nich się strony normalnie wczytywały tylko musiałam nowy profil utworzyć, ale problem z wyświetlaniem znaków Pl pozostał. Ogólnie, to ten problem występuje tylko na nielicznych stronach. Zdecydowana większość wyświetla się prawidłowo, tylko raz na ruski rok trafi się taka ułomna, ale na innym lapku z tym samym systemem ta strona wyświetla się prawidłowo, więc to raczej nie jest wina owej strony…

Wygląda na to, że problem może leżeć w ustawieniach systemu, albo gorzej - na komputerze może szaleć jakieś złośliwe oprogramowanie. Na wszelki wypadek poproś o pomoc w dziale bezpieczeństwo, zamieszczając raport z obowiązkowego skanowania.

1 polubienie

Złośliwe oprogramowanie to raczej nie. Prędzej coś namieszane w systemie, bo jest mocno spersonalizowany i różne zmiany w rejestrze wprowadzałam, np. żeby sobie dodać opcje kopiuj i wklej na pasku eksploratora albo ukryć zbędne opcje w panelu sterowania czy dodać własne foldery po prawej stronie menu Start itp. bzdurki :wink: Do tego nie robiłam reinstalacji od ok. 5 lat, więc coś się tam mogło zagmatwać. Zwłaszcza, że mam mnóstwo programów zainstalowanych, głównie graficznych, które też tam swoich czcionek napchały i pamiętam, że raz jakieś fonty wywalałam, bo się ich nagromadziło już zbyt wiele…

Może coś blokuje czcionki sieciowe. Strona ma jakiś ładowany z sieci i jak przyblokuje uBlockiem Originem to się aktywuje Times New Roman.

Nie czytam całego tematu bo to nie problem z kodowanie znaków. Masz na 90% na stronie podlinkowaną wersję czcionki bez znaków z Latina Extended. Pokaż kod dodający/importujący customowego fonta.

Mogłeś też konwertując czcionkę do webowego formatu nie zaznaczyć konwersji znaków Latina Extended.

https://fonts.google.com/?query=droid+serif - nie mają Latina Extended.

https://fonts.googleapis.com/css?family=Droid+Serif%3A400%2C700%2C400italic%2C700italic&ver=4.9.8

image

@Fizyda - przecież to nie jest moja strona i niczego nigdzie nie konwertowałam. Trzeba było jednak przeczytać ze zrozumieniem :wink:
Po prostu przeglądając internet czasami trafiam na taką stronę, gdzie polskie znaki są innym fontem niż reszta tekstu, ale jak czasem sprawdzam na innym lapku, to tam takie strony wyświetlają się normalnie

@krystian3w - wyłączenie uBlocka nie pomaga :frowning:

Przeczytałem pierwszy post i to powinno mi wystarczyć, nigdzie nie ma w nim informacji o tym, że strony nie są twoje i problem występuje na jednym komputerze, a innym nie. Do tego dział webmastering więc z założenia tutaj ludzie pytają o swoje strony.

Więc wybacz, ale brak kluczowych informacji w pierwszym poście plus dział jaki wybrałeś sugerowały na problemy z Twoimi stronami.

Co do zaktualizowanego problemu, podaj link do strony z którą masz problem oraz ssa jak polskie znaki wyglądają u Ciebie. Najpierw trzeba wykluczyć czy to nie jest problem strony.

EDIT:

Teraz doczytałem, że w kolejnym poście podałeś adres strony. U mnie też ten problem występuje, lecz polskie znaki są podmieniane na inną czcionkę niż u Ciebie (bardziej podobną do tej która jest ustawiona na stronie). Powodem tego jest to, że na stronie użyto czcionki bez polskich znaków. Nic z tym nie zrobisz bo błąd leży po stronie twórcy strony.

@Fizyda Przecież to wyraźnie wynika z treści pierwszego posta. Napisałam w nim również, że nie wiem czy to właściwy dział i proszę o ew. przeniesienie, jeśli jest zły :stuck_out_tongue:
Link do strony też już podawałam, w tym poście: Brak polskich znaków na niektórych stronach