Brak polskich znakow w Ubuntu


(Krzychuu) #1

Po zainstalowaniu sterownikow od karty graficznej w moim Ubuntu 7.04, przestaly wyswietlac mi sie polskie znaki. Np. naciskam ALT + L to wyskakuje mi [list]. Naciskam ALT + Z to otwieraja sie zakladki.

P.S. Niestety nie mam polskich znakow i chcac nie chcac musze zlamac regulamin. :cry:.


(Kaka') #2

https://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=579


(Krzychuu) #3

Kaka' ja mam spolonizowanego i polskie znaki były do momentu instalacji karty graficznej.


(Kaka') #4

Jak to mawiają w Microsofcie: "Spróbuj ponownie" :wink: Czyli ponownie skonfiguruj fonty i locales.

Jaka karta graficzna? Jakie sterowniki (otwarte czy zamknięte)?


(matiit) #5

sudo dpkg-reconfigure locales

i sprawdź czy w ustawieniach czcionek masz podane czconki obsługujące polskie znaczki (np DeJaVu Sasn obsługuje)


(Krzychuu) #6

Problem rozwiązany... Wpisałem

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

Ustawiłem klawiaturę PL i gra. :slight_smile:


(Trol1 1966) #7

Napisz co wiecej o tej konfiguracji bo tez nie mam poslkich liter,

mnie wyskoczyo cos takiego

Generating locales...

en_AU.UTF-8... up-to-date

en_BW.UTF-8... up-to-date

en_CA.UTF-8... up-to-date

en_DK.UTF-8... up-to-date

en_GB.UTF-8... up-to-date

en_HK.UTF-8... up-to-date

en_IE.UTF-8... up-to-date

en_IN.UTF-8... up-to-date

en_NZ.UTF-8... up-to-date

en_PH.UTF-8... up-to-date

en_SG.UTF-8... up-to-date

en_US.UTF-8... up-to-date

en_ZA.UTF-8... up-to-date

en_ZW.UTF-8... up-to-date

pl_PL.UTF-8... done

Generation complete.

Wpiales duzymi literami PL. napiszcie jak waczyc.