Cześć, wiem że to znany problem, ale niezbyt znane rozwiązanie.
Gdy ustawiam gotowy szablon, który wysyła wiadomość jako automatyczną odpowiedź, polskie znaki w niej zmieniają się w krzaki, a dołączone grafiki znikają. Aktualna wersja TB pod Windows 10.
na górze wiadomości widnieje taki komunikat:
--------------qGzi03hSL095Ja62su0NP6hE Content-Type: text/html; charset=UTF-8 Content-Transfer-Encoding: 8bit
zdaje się że TB wyśle poprawnie tylko wiadomość z kodowaniem UTF-8, a szablon jest zapisany w ISO-Latin-2
Z jakiej poczty korzystasz? Autoresponder to funkcja serwera pocztowego, nie lokalnej aplikacji do przeglądania poczty. Powinieneś móc go ustawić przez stronę (z pocztą).
nie stosowałem porad, czytałem jakieś przedawnione instrukcje do starszych wersji programu gdzie kodowanie wiadomości można było manualnie wybrać w ustawieniach
na moje rozeznanie potrzebuję albo:
ustawić gdzieś tworzenie wszystkich nowych wiadomości w UTF-8
Co do zapamiętywania wartości to raczej jak wpis nie jest pogrubiony to wystarczy klikać w ikonę „przywracanie do wartości domyślnej” (ukośna strzałka w lewo ).
@duch.4.pl nie używa się produktów z pod znaku mozilla. Kropka.
TB ma problemy z wieloma rzeczami. Co nie zmienia faktu że UTF jest solidnie spierdzielonym standardem.
Należy przestawić Narzędzia → Opcje (lub Edycja → Preferencje w przypadku Linuksa) → Wyświetlanie → Formatowanie → (Czcionki i kodowanie →) Czcionki → (Kodowanie znaków →) Poczta wychodząca na Środkowoeuropejski (ISO-8859-2).