Brak polskich znaków w wiadomości autorespondera Thunderbird

Cześć, wiem że to znany problem, ale niezbyt znane rozwiązanie.

Gdy ustawiam gotowy szablon, który wysyła wiadomość jako automatyczną odpowiedź, polskie znaki w niej zmieniają się w krzaki, a dołączone grafiki znikają. Aktualna wersja TB pod Windows 10.

2022-05-06_020814

na górze wiadomości widnieje taki komunikat:
--------------qGzi03hSL095Ja62su0NP6hE Content-Type: text/html; charset=UTF-8 Content-Transfer-Encoding: 8bit

zdaje się że TB wyśle poprawnie tylko wiadomość z kodowaniem UTF-8, a szablon jest zapisany w ISO-Latin-2

Czy ktoś załatwił u siebie jakoś ten problem?

Z jakiej poczty korzystasz? Autoresponder to funkcja serwera pocztowego, nie lokalnej aplikacji do przeglądania poczty. Powinieneś móc go ustawić przez stronę (z pocztą).

z gmaila, ale thunderbird też to umożliwia desktopowo

Jak dasz radę to wypisz porady jakie zastosowałeś i nie zadziałały.

Unikniemy duplikowania lub na jakim etapie coś pominąłeś.

Ostatecznie to błąd od kiedy powstał TB lub dodano autoresponder z innym kodwaniem znaków.

nie stosowałem porad, czytałem jakieś przedawnione instrukcje do starszych wersji programu gdzie kodowanie wiadomości można było manualnie wybrać w ustawieniach

na moje rozeznanie potrzebuję albo:

  1. ustawić gdzieś tworzenie wszystkich nowych wiadomości w UTF-8
  2. ustawić gdzieś wysyłanie szablonu w ISO Latin 2

tylko gdzie?

Dobrze pamiętasz, amba Fatima, było i nima :smiley:
UTF-8 HOWTO — Thunderbird .

Sprawdź czy masz klucz intl.fallbackCharsetList w „Edytorze ustawień”, zapamiętaj aktualną wartość i sprawdź inne.

https://support.mozilla.org/en-US/questions/1235800
https://support.mozilla.org/en-US/questions/989709


Co do zapamiętywania wartości to raczej jak wpis nie jest pogrubiony to wystarczy klikać w ikonę „przywracanie do wartości domyślnej” (ukośna strzałka w lewo :leftwards_arrow_with_hook:).

@duch.4.pl nie używa się produktów z pod znaku mozilla. Kropka.
TB ma problemy z wieloma rzeczami. Co nie zmienia faktu że UTF jest solidnie spierdzielonym standardem.

Gdzie to jest w aktualnej wersji?

Należy przestawić Narzędzia → Opcje (lub Edycja → Preferencje w przypadku Linuksa) → Wyświetlanie → Formatowanie → (Czcionki i kodowanie →) Czcionki → (Kodowanie znaków →) Poczta wychodząca na Środkowoeuropejski (ISO-8859-2).

Te opcje usunięto, w linku który dałem masz „Metoda 2”. Sprawdź co masz i co zadziała tak jak powinno.

Z metody 2 też się nie zgadzają te ścieżki. Mam natomiast coś takiego:

a szablon jest zapisany w ISO-Latin-2

Nie prościej stworzyć drugi szablon, w utf8. Tu masz jak skonwertować, w „konsoli”:
Converting text file to UTF-8 on Windows command prompt - Super User .
Wincy:
Convert from most encodings to utf8 with powershell - Svendsen Tech .

EDYCJA:
Notatnik:
Change the default of encoding in Notepad - Super User .