Brak poprawnego wyświetlania mojej str. na darmowych serwach


(Góral105) #1

Mam pewien duży problem. Otóż jak wrzucę wszystkie pliki na któryś z darmowych serwerów - wycina mi połowę grafik przykładem jest hosting 50webs.com http://antihaker.50webs.com/ ale nie tylko on, tak samo zachowuje się na hostingu 110mb.com i free.of.pl, natomiast kiedy poprosiłem kogoś o przetestowanie na home.pl business starter działa bezproblemowo. Layout na moją stronę wykonany jest w większości w .png czy to może mieć jakiś wpływ :?:


(kalamita) #2

Darmowe serwery mają limity transferu, jeżeli twoja strona przekierowuje w stronę użytkownika dość sporo elementów graficznych, to możesz mieć z tym problem, po drugie niektóre darmowe serwery mają ograniczenia przeróżnego rodzaju i są głównie nastawione na wyświetlanie reklam, by pozwolić zarobić administratorowi danego hostingu.

Sprawdź, również rozszerzenia plików graficznych, czy są dużymi literami pisane czy małymi, jeżeli w kodzie źródłowym napisałeś małymi a w rzeczywistości pisane są dużymi to też możesz mieć problem

Możesz też mieć coś w kodzie walnięte, ale to sam już musisz sobie przeanalizować


(Dariusz) #3

Przerzuć stronę przez Validator.w3.org i popraw błędy w kodzie.


(Góral105) #4

Nie mam nic walniętego w kodzie, małe błędy jedynie, których na moje nie da się tak łatwo usunąć. W kodzie, gdyby się nie zgadzało to by nie wyświetlało i w home.pl tak samo z błędami w kodzie, może jeszcze coś innego :?: (tylko co :frowning: )


(Dariusz) #5

No nie powiedział bym, bo:

Line 60, Column 6: end tag for "font" omitted, but OMITTAG NO was specified.

Wystarczy zamknąć poprawnie i sporo się reszta poprawi, posprawdzać pozamykanie

i tabel... (a tak przy okazji, po co stosujesz do robienia strony i divy i tabele?

A co do reszty, to tak jak pisali przedmówcy... masz różne wielkości rozszerzeń plików, które różnie interpretują różne serwery.... zmień w kodzie wszystkie .PNG na .png ... i na serwerze wszystkie rozszerzenia z małej i sprawdź...

A z tego co widzę w pliku masz tylko 4 odwołania do plików PNG ... co zapewne równoważy styl CSS... posprawdzaj w nim również wielkość rozszerzeń, oraz czy są prawidłowe odniesienia do plików na serwerze.

bo np.

odniesienie do tego pliku w stylu daje nam błąd 404...

Wszystko masz już napisane, jak się do tego zastosujesz to na pewno będzie dobrze


(Góral105) #6

Mieliście wszyscy rację. Kod XHTMLa już mam bez błędów, CSS też, ale chodziło chyba o te .PNG i .png, tego nie rozczytywało na moje, choć myślałem, że jak home.pl może to reszta też :wink:

PS Do idarek: dlatego na tabelkach i divach, że po prostu taki szablon pobrałem i go przerobiłem, a poza tym po co mam zmieniać i się męczyć.

A TAK W OGÓLE TO OGROMNE DZIĘKI DLA WSZYSTKICH 8)


(Dariusz) #7

Hm... skoro chcesz poruszać tematykę bezpieczeństwa ...to dobrze by było zająć się w pełni profesjonalnie... a w pełni profesjonalne podejście to również w pełni profesjonalna strona WWW, dlatego zalecam zmianę na

y

Zachęcam cię do przeczytania poniższego artykułu:

Dlaczego układ na tabelkach jest głupi: opis problemu i jego rozwiązania

PS.

Mam osobiście też kilka stron na tabelach (więc się nie chce w ogóle wywyższać, żeby ktoś tak nie pomyślał), ale pomału je zmieniam.

Np. moja firmowa strona, była początkowo na tabelach a teraz jest tylko i wyłącznie na divach... i wątpię żeby ktoś zauważył różnicę w wyglądzie... bo w prędkości to widać... i prostocie edycji ;]

pozdr.

ps2.

co do home.pl... to nie koniecznie, bo może oni mają serwery Windowsowe bądź nierozpoznawanie różnic w wielkości liter plików... nie wiem dokładnie, ale większość serwerów rozpoznaje...


(Góral105) #8

Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc i rady. Myślę, że nie ma sensu tutaj więcej pisać :smiley:

PS Mi te tabelki z jednej strony nie przeszkadzają, a z drugiej koniecznie chciałbym je zmienić tylko po prostu psuje to wyświetlanie całej strony, bo jestem początkujący zagadnieniach związanych z CSS, ale o tym to chyba napiszę w innym temacie :wink: