Brak praw administratora


(wampiros6) #1

Siemka. Do rzeczy : Gdy chcę włączyć np pogode czy mapy google w win 10 ukazuje mi się komunikat " Nie można otworzyć aplikacji ... za pomocą wbudowanego konta administratora. Zaloguj się za pomocą innego konta i ponów próbę."


(hubert987) #2

właściwości<uruchom program jako administrator. albo chodzi o konto MS ja dawno temu miałem lumie i chciałem grę pobrać a nie mogłem bo ustawiłem prawidłową datę ur. (czyli że nie pełnoletni) zmieniłem to i mogłem korzystać.


(wampiros6) #3

tyle że to mam na pc. i chodzi mi o aplikacje od MS np pogoda czy kalkulator


(Szala90) #4

Spróbuj tego:

  1. Logujesz sie na konto w windows

  2. Uruchamiasz wiersz poleceń jako administrator

  3. w wierszu poleceń wpisujesz wpisujesz: net user administrator /active:yes

  4. musisz się wylogować i zalogować na konto administrator


(wampiros6) #5

no tak robiłem, bo to tworzy konto admina, no a na nim nie będe miał plików na koncie admina. Po za tym wcześniej działało. Pewnie jakaś aktualizacja to wprowadziła. Tylko po co ?


(mechanic) #6

Wcześniej działało, ale napewno na tym koncie? bo sugerując się tym jak jest w Server 2012R2, na koncie admina domyślnie aplikacje nie działają, na koncie użytkownika powinny się uruchomić.

Tutaj nie chodzi o brak praw admina, jak sugeruje tytuł, bardziej o bezpieczeństwo, żeby z prawami admina nie uruchamiać tych aplikacji.


(sadaj72) #7

A po co w ogóle siedzisz na wbudowanym koncie administratora (które o ile pamiętam domyślnie powinno być wyłączone)?


(wampiros6) #8

gdy miałem 8.1 było ok, przeszedłem na 10 przez jakiś czas mogłem pogode włączać kalkulator takie zwykłe rzeczy . Od jakiegoś czasu nw z miesiąc zauważyłem że nie moge tego włączyć. Cały czas jestem na tym samym koncie od czasu kupna laptopa i nic w niem nie zmieniałem. Konto jest podpięte pod konto MS( wiecie, email i hasło)


(Emmers) #9

2016-03-01.thumb.png.3f744fdf78fb54a72d9Od kilku godzin  en problem wystąpił i na mojej dziesiątce. Jak widzę problem zaczyna być powszechny i jak dotychczas nierozwiązany, 

2016-03-01.png

Problem rozwiązałem w dość prosty sposób. Sprawdziłem i okazało się że Kontrola użytkownika była wyłączona, prawdopodobnie przez któryś z programów do optymalizacji systemu (a mam ich kilka), Włączyłem tę opcję korzystając z  Zasad Zabezpieczeń Lokalnych. Zrestartowałem system i   wszystkie aplikacje zaczęły uruchamiać się  prawidłowo. Zapraszam na  mój kanał You Tube  do obejrzenia poradnika na ten temat: https://youtu.be/jGgzXPl-2ls


(wampiros6) #10