Po usunięciu Kasperkiego i usunięciu pozostałości po Kasperskim Myszka przestała działać jak również brak strzałki od myszki. Udało mi się wejść do menedżera urządzeń i przy myszce jest znak zapytania. Właściwości jest napis System nie może uruchomić tego urządzenia, ponieważ jego informacje o konfiguracji (w rejestrze) są niekompletne. (Kod 19)
Przy innej myszce jest to samo.
Jakieś porady
Jaki model?
Reinstalacja sterowników?
Proponuję przywrócić oryginalny sterownik myszy w Windows.
Teraz mam mysz ROCCAT Kone Pure, ale mimo sporych możliwości po zainstalowaniu sterownika, nie instalowałem na tym systemie żadnych sterowników i mysz po prostu działa jak… mysz.
Robiłem aktualizację i przywróć sterownik i wyskakuje błąd.
A całkowite odpięcie myszy i odinstalowanie?
Po podłączeniu może wykryje mysz i zainstaluje. (może…)
Rejestr wydaje się uszkodzony. Trzeba będzie zrobić reset systemu do ustawień początkowych.
Nie stracisz danych.
Zasugeruję jeszcze jedną rzecz, nie wiem czy pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi.
Otwórz Wiersz polecenia jako administrator i wpisz
Set devmgr_show_nonpresent_devices=1
po czym wpisz
Devmgmt.msc
W menu Widok wybierz „Pokaż ukryte urządzenia”
To polecenie pokaże urządzenia które były kiedykolwiek wcześniej podłączone do komputera. Rozwiń kategorie „Mysz…”, odinstaluj WSZYSTKIE myszki i odepnij swoją obecną. Uruchom komputer ponownie i podepnij swoją mysz.
Przeczyszczenie rejestru jakimś Ccleaner’em również nie zaszkodzi.
Ja pozwolę sobie dodać link do oficjalnej dokumentacji
Problem mam na komputerze stacjonarnym a piszę z laptopa i tak skaczę z jednego na drugi.
Mam też problem z klawiszologią i niektórych funkcji nie potrafię otworzyć.
A może sfc /scannow
Dyski, chkdsk, MFT OK? Pamięci czyste?
Z tego co pamiętam używasz/używałeś optymalizatora do systemu.
Możliwe, że to on uszkodził rejestr.
Pora prawie nocna, dzięki za poświęcony czas, pewnie przyjdzie mi oddać kompa do serwisu.
Powiedz z czym masz problem. Co masz na myśli mówiąc „problem z klawiszologią”?
Przy braku myszy może łatwo nie jest, ale klawisz „Tab” nadal działa, a to nim właśnie wtedy nawigujesz po interfejsie.
Tak też robiłem, używałem „Tab” ale do niektórych opcji Tab już nie wystarczał.
Tak jak Krzysztoft1 proponował wszedłem na ustawienia i nie mogłem dojść do „odzyskiwanie” Tab nie dawał rady ani strzałki. Dodam że mam Win 10 i brak nośnika. aktualkę robiłem z Win 7
Dwa dni temu robiłem czyszczenie systemu PrivaZer i z tego co pamiętam program robi kopię rejestru, tylko jak tam się dostać.
Zerknę wieczorem, pozdrawiam.