Brak reakcji na klawisze

Witam mam dziwny problem otóż gdy wybieram szukajke Windowsa to nie mogę nic wpisać mimo iż klawiatura działa np w notatniku czy aktualnie tutaj piszę ten post z tego komputera. Ktoś wie co może być tego przyczyną?
Foto: https://i.imgur.com/SgIT34m.png

Wkleić da się np. Ctrl+V?

Zacznij od tego:

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4026529/windows-10-using-system-file-checker

Nie da się. Nie wiem zrobiłem tak jak tam ale nic to nie zrobiło

1 polubienie

http://aka.ms/diag_StartMenu - zobacz czy aplikacja zdiagnozuje problem i spróbuje naprawić.

Jakby nie dała rady to można spróbować porady: https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-win_cortana-winpc/cant-type-in-windows-10-search-bar/7dce8411-8671-4d3e-90d1-b9bdc0aa4734

Metoda 1:

• Naciśnij kombinacje Windows + X z klawiatury, wybierz konsola Powershell (Adminstrator).

• Wklej następujące polecenie i naciśnij Enter.

PowerShell -ExecutionPolicy Unrestricted

• Wklej następujące polecenie i naciśnij Enter.

Get-AppXPackage -AllUsers |Where-Object {$_.InstallLocation -like "*SystemApps*"} | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

Jeśli problem nadal występuje, postępuj zgodnie z poniższą metodą.

Metoda 2:

• Naciśnij kombinacje Windows + X z klawiatury, wybierz konsola Powershell (adminstrator).

• Do okna powershell wklej polecenie:

$manifest = (Get-AppxPackage Microsoft.WindowsStore).InstallLocation + '\AppxManifest.xml' ; Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $manifest

• Zamknij okno Powershell po zakończeniu pracy

• Uruchom ponownie komputer by sprawdzić czy błąd występuje.

Kiedy ostatnio system był restartowany?
Nie chodzi mi o wyłączenie i ponowne włączenie komputera, tylko o użycie opcji “Uruchom ponownie”

1 polubienie

Żadna z wyżej wymienionych metod nie dała rady.
Dzisiaj był restartowany klika razy za pomocą opcji "uruchom ponownie"
A i klawiatura ekranowa też nie daje rady czegokolwiek tam napisać.

Można na próbę zrobić nowego użytkownika (nawet standardowego) i zobaczyć czy odziedziczy błąd z wyszukiwarką.

Tu się pojawia problem bo nie jestem w stanie nic wpisać tak jak w szukajcie :confused:

Czyli padło dużo więcej niż wyszukiwarka, a nawet kafelkowe ustawienia?

Menadżer zadań da się uruchomić?

Wtedy użytkownika można zrobić np.:

• netplwiz

• control userpasswords2

• czy w wierszu poleceń:

net user /add nowy_user tu_haslo_do_konta
    net localgroup administrators nowy_user /add

Włączyć też sprawdzanie systemu poleceniami, bo będzie szansa otworzenia cmd:

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth
sfc /scannow

Menadżer zadań da się uruchomić.
Zrobiłem nowego użytkownika i to samo się dzieje na nowym użytkowniku

1 polubienie

Włącz tryb rozbudowany menadżera zadań:

image

w nim polecenie „Plik > Uruchom nowe zadanie”. Wyświetli się okienko uruchamiania – wpisz w nim cmd, a następnie zaznacz pole :heavy_check_mark:Uruchom zadanie z uprawnieniami administracyjnymi”. Po wciśnięciu przycisku OK Wiersz polecenia zostanie uruchomiony.

Do okna wiersza polecenia wklej:

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth
sfc /scannow

I zobacz czy po ponownym uruchomieniu coś się zmieni.

Nadal bez zmian

Spróbuj w Menadżerze zadań znaleźć czy masz proces Cortany i go zamknąć (raczej nie ma bo się nie zanosi na spolszczenie Cortany), potem to samo z eksploratorem.

Aby potem włączyć eksplorator wybierz “Plik” > “Nowe zadanie”, do okienka wpisz:

explorer

i enter.

Sprawdź czy masz wyłączony (albo usunięty) układ maszynistki (214) i amerykański.

• “Menadżerze zadań” > “Plik” > “Nowe zadanie” > control

Mam tylko takie opcje

image

O te opcje mi chodzi tylko wpisujesz control (by usunąć dodatkowe układy klawiatury) lub explorer (by przywrócić pulpit z paskiem Windows) zamiast cmd.

Mam takie coś…

1 polubienie

Udało ci się uruchomić polecenia powershell?

Jeśli chodzi Ci o to to tak

a jak przytrzymasz dłużej np. 10 sek. to się pojawia literka? np. a?

1 polubienie

Mogę trzymać i dłużej i nic