Brak reakcji po włączeniu


(Wilk Legia) #1

Gdy włączam komputer naciskam power to nic na monitorze się nie wyświetla, tylko mryga lampka. Mam zainstalowanego biosa i XP. Proszę o pomoc! !!


(Błażej) #2

Zresetuj bios poprzez wyjęcie bateri z płyty gł na pare minut


(Kpc21) #3

jaki zasilacz ??

(marka - moc - model)


(Wilk Legia) #4

Zresetuj bios poprzez wyjęcie bateri z płyty gł na pare minut

To będę musiał wymieniać BIOSa czy coś takiego ???

Zasilacz 230 V ,marki nie wiem ,model chyba x1sf


(Wilk Legia) #5

Zresetuj bios poprzez wyjęcie bateri z płyty gł na pare minut

To będę musiał wymieniać BIOSa czy coś takiego ???

Zasilacz 230 V ,marki nie wiem ,model chyba x1sf


(Wilk Legia) #6

Zresetuj bios poprzez wyjęcie bateri z płyty gł na pare minut

To będę musiał wymieniać BIOSa czy coś takiego ???

Zasilacz 230 V ,marki nie wiem ,model chyba x1sf


(Kpc21) #7

Nie, BIOS-a nie będziesz musiał wymieniać, możliwe tylko, że coś jest źle ustawione i dlatego komp nie startuje :slight_smile: . Wyjęcie baterii, która podtrzymuje ustawienia BIOS-u na pół godziny przy odłączonym zasilaniu komputera spowoduje, że BIOS nie będzie miał zasilania i jego ustawienia się wyzerują. Można też przestawić na chwilę zworkę “Clear CMOS”, ale wyjąć baterię chyba jest prościej.

230V to jest napięcie prądu w gniazdku. Moc mierzy się w watach (W), a nie w woltach (V). Sprawdź, jaka to marka. Jeśli zasilacz jest niemarkowy, prawdopodobnie będzie do wymiany na coś lepszego. Pożycz od znajomego porządny zasilacz (np. Modecom, Amacrox albo coś z poniższego linku). Jeśli zadziała, podaj tutaj konfigurację sprzętową swojego komputera, a my poradzimy, jaki zasilacz najlepiej kupić.

http://www.oc-forum.org/Zasilacze-najle … 13020.html - lista dobrych i złych zasilaczy


(Bananxxx) #8

Witam mam podobny problem. Kupiłem sobie nowy sprzęcik: AMD Athlon 64 x2 5200 RAM DDR2 geila 4GB GeForce 8800GT i płyta ASUSa M2N-SLI Deluxe - nForce 570 SLI. Złożyłem sprzęcik do kupy i nie reaguje po włączeniu POWER. Wszystkie wentylatory chodzą a na monitorze nic sie nie pokazuje. Zero reakcji, przekładałem zwory ale to nic niedało. CO to może być?


(fiero) #9

To może być wiele rzeczy, ram, grafika, procek, płyta. Napisz wpierw jaki masz zasilacz ?


(Bananxxx) #10

Chieftec 500, to raczej nie zasilacz. Zastanawiam sie cyz to nie grafa ? bo moim zdaniem procek jest dobry, choć moge sie mylić


(Bananxxx) #11

Mój błąd, przy instalacji CPU procek krzywo usiadł i to było przyczyną.


(Kabuto1378) #12

bananxxx napisał(a):Witam mam podobny problem. Kupiłem sobie nowy sprzęcik: AMD Athlon 64 x2 5200 RAM DDR2 geila 4GB GeForce 8800GT i płyta ASUSa M2N-SLI Deluxe - nForce 570 SLI. Złożyłem sprzęcik do kupy i nie reaguje po włączeniu POWER. Wszystkie wentylatory chodzą a na monitorze nic sie nie pokazuje. Zero reakcji, przekładałem zwory ale to nic niedało. CO to może być?

To może być wiele rzeczy, ram, grafika, procek, płyta. Napisz wpierw jaki masz zasilacz ?

Witam-to mój pierwszy post

kabelki dociśnięte, bios zresetowany? Kości pamięci lub dyski zainstaluj pojedyńczo, w przypadku RAM-ów w różnych slotach, jeżeli nic, spróbuj zaktualizować bios spod DOS-a