Brak rozdzielczości 1440x900

Witam!

Problem mój polega na braku rozdzielczości 1440x900 (natywna monitora, Samsung SyncMaster 940nw). Po uruchomieniu komputera monitor wystartował w rozdzielczości 1360x768. Żadne próby przywrócenia rozdzielczości 1440x900 nie dały skutku. Wymuszenie rozdzielczości w sterowniku karty graficznej również (nVidia Gefroce 8500GT) - efektem tego było to iż mój pulpit wyświetlany w rozdzielczości 1440x900 okazał się “za duży” dla mojego monitora. Próbowałem reinstalacji i aktualizacji sterowników karty graficznej, przywracania systemu, instalacji sterowników monitora, a nawet przepinania portów na karcie. Jedną rzeczą jaką zauważyłem po lekturze forów jest to że status mojego monitora zmienił się z monitora Plug & Play na “domyślny monitor analogowy”.

Pozdrawiam!

Witam.

Wypal płytkę Linux LiveCD, np. Ubuntu i odpal z niej komputer.

Jeżeli Linux rozpozna poprawnie monitor i ustawi odpowiednią rozdzielczość 1440x900, będziemy kombinować dalej.

Witam!

Zapomniałem dodać że korzystam z systemu Windows XP 32bit SP3. Do tej pory nie miałem takich problemów. A co do linuxa, czy w ogóle stawiania systemu to chciałbym tego uniknąć. I zająć się tym dopiero w ostateczności.

Pozdrawiam!

Zapewniam, że póki co nic nie musisz stawiać. Zrób to, co polecił Ci witkacz. Chcemy sprawdzić, czy Linux umożliwi ustawienie rozdzielczości 1440x900 (jeżeli tak, to w Windowsie będziemy szukać przyczyny).

A próbowałeś zdefiniowania niestandardowej rozdzielczości z poziomu sterownika karty graficznej?

UPS przeoczyłem :slight_smile:

Witam!

@looook na pierwszy post.

Zdarłem ultimalinux-4-sp3-LiveCD ale niestety, ani PowerISO, ani ImageBurn nie potrafią wypalić tego pliku. Próbowałem to rozpakować na USB i wystartować system z USB ale nie odniosło to zamierzonego skutku. Macie może jakieś alternatywne pomysły? Bo obawiam się że moja nagrywarka odmówiła mi posłuszeństwa (sporo z niej nie korzystałem.)

Pozdrawiam!

Witam.

Sprawdzić (jeśli jest taka możliwość)

1.monitor pod innym komputerem

2.kabel dsub

przycisk Auto na monitorze?

Witam!

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia monitora pod innym komputerem. Podmianka kabla dsub nie dała nic. Przycisk auto na monitorze działa ale nie zmienia to w żaden sposób mojego problemu. Mam wrażenie że monitor działa dobrze, ponieważ ustawiając mu jakąś kosmiczną rozdzielczość w stylu 2048x1536 wyskakuje mi komunikat “not optimal mode recomended 1440x900 60hz”

Czyżby brak pomysłów? :expressionless:

Pozdrawiam!

Edit: Problem rozwiązany. Wadliwa okazała się karta graficzna. Z tego co dowiedziałem się w serwisie to jeden z kondesatorków umieszczonych na niej nie trzymał napięcia, co powodowało błędy wyświetlania rozdzielczości. Wymiana karty usunęła problem. Dzięki za pomoc wszystkim.

Topic CLOSED!