Problem mój polega na braku rozdzielczości 1440x900 (natywna monitora, Samsung SyncMaster 940nw). Po uruchomieniu komputera monitor wystartował w rozdzielczości 1360x768. Żadne próby przywrócenia rozdzielczości 1440x900 nie dały skutku. Wymuszenie rozdzielczości w sterowniku karty graficznej również (nVidia Gefroce 8500GT) - efektem tego było to iż mój pulpit wyświetlany w rozdzielczości 1440x900 okazał się “za duży” dla mojego monitora. Próbowałem reinstalacji i aktualizacji sterowników karty graficznej, przywracania systemu, instalacji sterowników monitora, a nawet przepinania portów na karcie. Jedną rzeczą jaką zauważyłem po lekturze forów jest to że status mojego monitora zmienił się z monitora Plug & Play na “domyślny monitor analogowy”.
Zapomniałem dodać że korzystam z systemu Windows XP 32bit SP3. Do tej pory nie miałem takich problemów. A co do linuxa, czy w ogóle stawiania systemu to chciałbym tego uniknąć. I zająć się tym dopiero w ostateczności.
Zapewniam, że póki co nic nie musisz stawiać. Zrób to, co polecił Ci witkacz. Chcemy sprawdzić, czy Linux umożliwi ustawienie rozdzielczości 1440x900 (jeżeli tak, to w Windowsie będziemy szukać przyczyny).
Zdarłem ultimalinux-4-sp3-LiveCD ale niestety, ani PowerISO, ani ImageBurn nie potrafią wypalić tego pliku. Próbowałem to rozpakować na USB i wystartować system z USB ale nie odniosło to zamierzonego skutku. Macie może jakieś alternatywne pomysły? Bo obawiam się że moja nagrywarka odmówiła mi posłuszeństwa (sporo z niej nie korzystałem.)
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia monitora pod innym komputerem. Podmianka kabla dsub nie dała nic. Przycisk auto na monitorze działa ale nie zmienia to w żaden sposób mojego problemu. Mam wrażenie że monitor działa dobrze, ponieważ ustawiając mu jakąś kosmiczną rozdzielczość w stylu 2048x1536 wyskakuje mi komunikat “not optimal mode recomended 1440x900 60hz”
Czyżby brak pomysłów?
Pozdrawiam!
Edit: Problem rozwiązany. Wadliwa okazała się karta graficzna. Z tego co dowiedziałem się w serwisie to jeden z kondesatorków umieszczonych na niej nie trzymał napięcia, co powodowało błędy wyświetlania rozdzielczości. Wymiana karty usunęła problem. Dzięki za pomoc wszystkim.