Brak rozruchu płyty/nośnika USB instalacyjnego systemu Windows

Witam użytkowników, mam problem z rozruchem nośnika USB lub płyty z Windowsem w laptopie Lenovo B575e. Komputer posiada przycisk “NOVO” lecz po jego użyciu nie ma możliwości wejścia w tzw. “Boot menu”. Odkryłem, że ów menu znajduje się pod przyciskiem F11, owszem wyświetla się menu bootowania, widoczne są wszystkie urządzenia łącznie ze skonfigurowanym pendrive z obrazem systemu, lecz po naciśnięciu klawisza enter, żeby rozpocząć rozruch z danego nośnika nic się nie dzieje. Po odłączeniu dysku twardego udało mi się dostać do samego BIOSu, ustawiłem tam urządzenie USB jako pierwsza opcja rozruchu, a laptop dalej nie startuje z żądanej przeze mnie lokalizacji, a jedynie wyświetla po raz kolejny “Boot menu”, w którym dzieje się ciągle to samo co wcześniej.
Nośnik USB utworzyłem narzędziem pobranym ze strony Microsoft i jest w 100% sprawny, bo na innym laptopie działa bez problemu, wszystko prawidłowo się instaluje, podobnie z płytą DVD - jest to oryginalna płyta z systemem Windows.

Gdzie leży problem ?

A F12 próbowałeś, powinno otworzyć bootmenu.
Mam ten sam model laptopa i u mnie to F12 otwiera bootmenu i pozwala wybrać bootowalny nośnik.

upewnij się że pendrive ma ustawioną flagę ‘boot’ - sprawdzisz np Gparted.

@D35CART35 tak, otwiera się dokładnie to samo menu co wcześniej i dzieje się dokładnie to samo, czyli po kliknięciu entera ekran tylko się “odświeża” i nic nie startuje

@skrzek pendrive odpala bez jakiegokolwiek zająknięcia przy podłączeniu do jakiegokolwiek innego komputera stacjonarnego czy laptopa po ustawieniu go w ich biosach jako “bootowalny”, więc nie w tym tkwi raczej problem

edit: dodam, że w biosie oczywiście opcja Boot secure ustawiona jest na “disabled”