Brak rozruchu z nowej płyty głównej


(ansgar.snow) #1

Witam, wczoraj dostałem nową płytę główną z allegro i się nie włącza.
Płyta to Msi medion 7728, (wiem, crap ale to miało po prostu działać)
Zasilacz zalman zm500xl, cpu pentium g860 i w sumie reszty nie ma co wymieniać bo to i tak bez znaczenia dla rozruchu , z tego co pamiętam to płyta powinna się włączyć nawet bez cpu i z doświadczenia wiem że wówczas wszystkie wiatraki chodzą na maksa lub pc się wyłącza zaraz po próbie rozruchu.Tutaj niestety i z cpu i bez nic się nie dzieje, powerswitch podłączony do ‘pwrsw’ strzałką do plusa,reszty kabli typu front panel usb i audio też nie podłączałem nawet.Przy wyczyszczeniu cmosa zworkami udaje się na ułamek sekundy uzyskać rozruch więc napięcie jest i zasilacz też jest raczej dobry.Ma ktoś może jakiś pomysł albo poradę co z tym fantem zrobić?
Pozdrawiam


(gosciuW7) #2

zepnij sobie piny - reset ustawień biosu
pewnie nie rozpoznaje sprzętu jeszcze


(ansgar.snow) #3

Dzięki za odp.Spięcie pinów czyli masz na myśli zdjęcie zworek jbat1/2/3 i przystawienie jakiejś igły żeby je połączyć napięciem? Nigdy nie musiałem tak robić ale spróbuję, reset ustawień biosu już robiłem przez wyjęcie baterii


(JNJN) #4

To jak nawet wentylatory nie ruszają to:

  • źle podpięte zasilanie i kable
  • zasilacz
  • padnięta płyta (nie każda startuje bez CPU)

I z tego co widzę, to Pentium nie obsługuje?

http://www.findlaptopdriver.com/medionpc-ms-7728-motherboard-specs/

Instrukcja:

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiA3aauro3TAhXEWSwKHVjzCXEQFghMMAU&url=http%3A%2F%2Fmsi-ftp.de%2FManuals%2F7728v1.0(Medion).pdf&usg=AFQjCNGwK6CaRkDlNFpbRCr7pOiQ9WX3Bg


(ansgar.snow) #5

Cześć JNJN, dzięki za odpowiedź.
Jeśli dobrze kojarzę G860 to część rodziny sandy bridge, płyta natomiast nie obsługuje ivy czyli chyba wcześniejszej.
Na niemieckich forach też wyczytałem że z G860 działa więc tak bym obstawiał, chyba że ktoś ma inne informacje i mi się pomyliło?

Nie wiedziałem że nie wszystkie płyty startują bez procesora, myślałem że zawsze jest chociaż krótki impuls, znaczy to tyle że jeśli ten cpu jest uszkodzony to nie jestem w stanie sprawdzić na 100% czy ta płyta jest sprawna, kurde nie fajnie! Teraz mogę np kupić nowy cpu, jak się okaże że śmiga no to ok, a jak też nie będzie ruszać to zostanę z dwoma cpu i bez żadnej płyty głównej, ale lipa.Hm może spróbuje sprzedać ten cpu to go sprawdzą za darmo :innocent:


(JNJN) #6

Może i pracuje, ale ja takowej informacji (konfiguracji) nie znalazłem. Wszystko co widziałem, to I3,I5 i I7.

Uszkodzenie CPU to rzadkość? możliwe, że trzeba wgrać najnowszy bios? no i trzeba wiedzieć, że płyta sprawna.


(ansgar.snow) #7

Pocieszać to Ty nie umiesz!
Słabo mi idzie wgrywanie biosu w płyty których nie mogę uruchomić.
Cpu pracował kilka lat pod chińskim zasilaczem więc uszkodzenie by mnie nie zdziwiło, tyle że jakiś czas temu jeszcze działał.

W linku który sam mi wysłałeś, masz jak byk napisane :
Processor Support
Intel ® Sandy Bridge processor in the LGA1155 package.


(JNJN) #8

Wiesz… pisać może, a praktyka pokazuje co innego. Mając CPU powinieneś kupić taką płytę, która bez żadnych niewiadomych obsługuje Twój CPU - a teraz myśl!!!

A w innej instrukcji napisano:

Processor Support (Intel Core i3, i5, i7 Sandy Bridge)