Ostatnio komp strasznie mi zwolnił i jak to każdy pomyślałem, że trzeba troche pozamiatać w kompie. Ściągnołem więc program do oczyszczania rejestru RegCleaner z waszego serwisu i przez nieuwage zaczołem oczyszczanie reestru ze skrutów typu .htm / .exe!
I teraz nasuwa się pytanie: czy moge to jakoś przywrócić? (nie zrobiłem kopii zapasowaej rejestru) żadna aplikacja nie chce się odworzyć; wyskakuje pytanie jakim programem chcesz otworzyć plik .exe? ale przecierz .exe powinien być i już! A tu komp nie rozpoznaje żadnego rozszerzenia!
Help pls!
Co moge zrobić?
P.S. w internet wszedłem wpisująć adres w moim komputerze na górze bo przecierz IE też mi się nie otwera!!
Jakby ktoś powiedział format to się nie da bo wiersz poleceń jest z rozszerzeniem .exe więć win pyta się czym ma to otworzyć
Teraz prawy przycisk myszki i wybierz otworz za pomoca, przegladaj i wskaż plik Regedit.exe w katalogu C:\Windows
lub jeśli masz kłopoty ze wskazaniem tego pliku tj. regedit.exe , to sciagniety plik exefix.reg złap myszka i przaciag na ten plik - tj. wrzuc go na niego, a wpisze sie do rejestru - to samo zrob z fixfolder.reg.
Zapisz to co wkleiłeś w ramkę Kod jako plik z rozszerzeniem inf (Jeżeli używasz systemowego Notatnika w polu Zapisz jako użyj cudzysłowów , np. “fixme.inf”. Potem kliknij ten plik prawym klawiszem myszy i wybierz ‘Zainstaluj’.
Wpisałem te dwa pliki do rejestru ale nadal win pyta mnie jakiego programu użyć do otwarcia plików .exe
otwieram strone klikam pik>zapisz jako>i zapisuje nazwe z cudzysłowem z rozszerzeniem .inf ale nie ma opcji zainstaluj a jak próbuje owtorzyć to znowu pyta się mnie jakiego programu użyć
P.S. nie wiem czy zauwazyliście ale nie chodzi tu tylko o pliki .exe mój win nie rozpoznaje większości rozszerzeń chodźby takich jak .inf .txt. rtf. htm etc.
Podałem rozszerzenie .exe ponieważ otwierająć już programy wykonalne zrobiłbym coś z resztą niedziałających rozszerzeń
A w przypadku jak pliki mają ikony koperty - nawet grafiki / muzyka / wideo / pliki tekstowe „Worda” to dysk ci zżera jakieś ransomware i wtedy problem ma inne podłoże (uszkodzenie plików użytkownika a nie rejestru Windows).