A płyta główna czy coś ma jakiś wpływ na połączenie? Bo na konsoli na przykład mam 10 mb/s a na komputerze 1 mb to jest rzadkość. 500 - 800 kb/s?
To stary komputer sprzed ponad 10 lat
Karty sieciowe ustawiają się w tryby 10, 100, 1000 lub 10 000Mbps (typowo).
W przypadku nowszych kart mogą pojawić się opcje 2500Mbps i 5000Mbps.
Prędkości niższej niż 10Mbps nie uzyskasz (nawet na gównianym kablu te 10Mbps spokojnie działa).
Typowa prędkość w domowej sieci komputerowej to 1000Mbps, jeżeli jednak masz starszy router/switch to możesz uzyskać 100Mbps.
Prędkość połączenia z siecią LAN a prędkość połączenia z internetem to dwie różne sprawy. Prędkość połączenia z internetem zależy od umowy zawartej z operatorem, lokalna infrastruktura LAN ma na to niewielki wpływ o ile nie jest wolniejsza niż wykupiona usługa dostępu do internetu.
Np. sieć 100Mbps spokojnie wystarczy dla usługi dostępu do internetu o prędkości np. 10Mbps, 50Mbps czy 100Mbps, dla łącza 200Mbps będzie już jednak stanowić ograniczenie.
Moja pozwala od 10mb-1gb/s
Mhm, okazało się że kabel się urwał z niewiadomego powodu
Już temat do zamknięcia, nie wiem dokładnie co naprawiło ten problem, wziąłem nowy kabel i początkowo nie działał w komputerze, a w konsoli tak, więc stwierdziłem że jakieś zwarcie było i już nie będzie działało ethernet tym kompie, ale zrobiłem reset sieci czyli wszystkie te karty się od nowa zainstalowały itd. i działa :>