Brak sieci Ethernet

Witam, dziś jak każdego dnia normalnie surfowałem sobie po internecie na połączeniu Ethernet, lecz w pewnym momencie sieć przestała działać, nie ma połączenia z internetem, komputer nie widzi kabla, mimo że dioda na routerze świeci się, jeśli odłączę kabel to się nie świeci a jak podłączę do komputera z powrotem to się świeci czyli tutaj wszystko działa przy routerze.

Karta sieciowa w kompie padła?? Sprawdź pod LiveUSB z Linuxem, czy działa.

Teraz to nie rozumiem co napisałeś za bardzo… jeśli chodzi o to żeby sprawdzić na systemie Linux to takiego nie mam…

No to pobierz - jest za darmo, wrzuć na pendrive i sprawdź.
Możesz jeszcze sprawdzić w trybie awaryjnym z dostępem do sieci, bo jak mniemam masz windowsa

Kartę sieciową możesz sprawdzić w wierszu poleceń (cmd) poleceniem ping. Nie musisz się bawić w żadne Live Linuxy

ping /localhost

Jeżeli wynikiem tego polecenia będzie coś w stylu:
Odpowiedź z 127.0.0.1: bajtów = 127 czas < 1 ms TTL = 128

To znaczy, że karta sieciowa jest sprawna.

ruch loopback nie przechodzi przez kartę sieciową :wink:

Ogólnie mi chodzi o to, że można pingować własną kartę sieciową i jeżeli ona odpowiada na te pingi to znaczy że (raczej) jest sprawna.

Ale to nie musi być ta karta. To może być wredny sterownik który kłamie. To może być kooptacji systemowy. To może być „Karta sieciowa Bluetooth PAN”. Za dużo rzeczy potencjalnie wprowadzających w błąd

Jeśli wpiszę ping /localhost no to jest coś takiego:
cmd2

Po pierwsze jaki masz windows ? Drugie to sprawdź pod menedżerem urządzeń tj.: panel sterowania -> system i dalej sprawdź jaki jest stan karty sieciowej. Jeśli jest z nią problem będzie wykrzyknik przy niej albo brak karty w wykazie urządzeń. Błąd jaki jest powinien być opisany po kliknięciu na kartę sieciową. Spróbuj ponownie uruchomić kartę przez wyłącz kartę, następnie uruchom tę kartę ponownie po 15 - 20 sekundach. Sprawdź czy problem ustąpił jeżeli nie spróbuj tak prozaicznej rzeczy jak ponowne uruchomienie komputera. Jeżeli po ponownym uruchomieniu komputera będzie brak sieci trzeba się wrócić do panelu sterowania i sprawdzić czy sterownik karty poprawnie działa w systemie. Dodaj więcej informacji o problemie, kiedy przestała działać sieć czy czasem nie w momencie ściągnięcia na komputer wirusa… Karta sieciowa sama z siebie mało kiedy się psuje.

Windows 10 pro 64bit orginalny, stan karty sieciowej jest w porządku, nic nie ma przy niej, wyłączyłem ją na minutę włączyłem i nic. Komputer uruchamiałem też kilka razy i nic to nie dało… Sterownik kart działa poprawnie. Jeśli chodzi o więcej informacji o problemie, no to dzisiaj około 8 godziny siedziałem sobie na połączeniu ethernet, miałem kilka kart otworzonych (e-dziennik, youtube na którym słuchałem piosenki) I jak chciałem uruchomić messengera to już nie można było się dostać na stronę, akurat wtedy brakło. Cały czas mam kabel sieciowy podłączony i jeśli chcę sprawdzić czy działa to po prostu odłączam adapter wi-fi

Nie wiem czy to może być wina kabla jeszcze, podepnę pod konsolę i sprawdzę czy działa

Hmm, na konsoli odziwo jest ten sam problem

Podpiąłem, klikam skonfiguruj połączenie internetowe, jest “sprawdzanie środowiska sieciowego” i wyskakuje informacja o tym żeby podłączył kabel sieciowy do konsoli.

Czyli jednak wina kabla

I co w takiej sytuacji? Kabel do wyrzucenia?

Możesz próbować go skrócić i wymienić wtyczki 8P8C dla interfejsu RJ-45.

…co nie jest trudne nawet jeżeli nie wiesz jak to zrobić to w sieci są toturiale jak to wykonać nawet bez zaciskarki.

No, to tak zrobię, na razie będę używał wi-fi dopóki nie zajmę się tym kablem, dobrze że mam ten adapter bo byłaby masakra