Brak sieci!

Witam mam poważny problem :

Mam pc

i wpisuje dane brama , ip i tak dalej tak jak mi dala sieć i nie mam neta ! to znaczy niby jest ale lan … kupilem nowa karte sieciowa i nadal … a gdy wlacze lapopa i ustawie te dane to internet dziala o co tu chodzi help plx…

Sprzęt:

Procesor AMD Althon 64 X2 Dual Core Processor 3800+\

System : Windows XP sp3

Plyta główna Asus coś tam …

Karta sieciowa : Asus NX1001 (dokupilem ) a w plycie głównej jest Nvidia nForcer

Zmień we właściwościach karty sieciowej jej MAC Adres na taki, jaki miała stara karta. Powinno zadziałać.

Najlepszym rozwiązaniem jest podanie administratorowi sieci MAC Adresu nowej karty i będziesz miał Internet.

Gdzie jest ten MAC Adress ? w laptopie nic nie ustawialem

Prosze dokladnie napisac system : windows xp

We właściwościach karty sieciowej. Możesz też odczytać przy użyciu polecenia “ipconfig /all”.

Jeśli miałeś Internet przydzielony na laptopa i chcesz mieć jednocześnie na stacjonarnym, to nic z tego nie wyjdzie bez routera.

Dwie karty sieciowe nie mogą mieć jednocześnie takiego samego adres MAC.

No wlasnie nie mialem przydzielonego neta po prostu zawsze wkladalem kabel wpisywalem ip i inne bajery i chodzilo a na tym zjebanym komputerze nie dziala … i chce tylko miec internet na 1 pc

Jeśli zawsze działało i nagle przestało, a na laptopie dalej działa, to tylko pozostaje kontakt z administratorem sieci. Po prostu wszystko oprócz laptopa masz zablokowane.

Chodzi o to ze zawsze dzialalo bo mialem kilkanaście komputerów i zawsze dzialało a teraz od tygodnia mam nowy i nie chce internet ruszyc

Widocznie w ostatnich czasach, administrator sieci przydzielił Internet na MAC Adres karty, którą akurat używałeś. Teraz na innej karcie nie będzie. Musisz się zgłosić do niego. Mnie tam nie ma, to nie mogę sprawdzić o co chodzi. Zadzwoń i zapytaj.

Kupie ruter bedzie chodzic ?

Jeśli będzie miał sklonowany ten sam MAC Adres, jaki miała ostatnio działająca karta sieciowa, to będzie działać. Jeśli nie znasz tego adresu, to nie będzie.

Router dzieli coś, co jest, a jeśli nie masz dostępu do Internetu, to co ma dzielić?

Dobra kupier ruter jak nie bedzie chodzic to sie wkurwie i jak nie będą chcieli zrobić to wypowiem umowe

Może trochę kulturalniej?

Irytacja nie jest metodą na brak umiejętności prostego zrozumienia problemu… Skup się, przeczytaj dwa razy:

• urządzenie sieciowe (typu karta sieciowa, router) ma adres MAC - jest to jego swego rodzaju identyfikator, numer seryjny

• administrator przypisał pewnie ostatnio używaną kartę sieciową (jej MAC) jako tą, która ma dostęp do internetu (jest to związane z bezpieczeństwem sieci, przydzielaniem adresów IP i np. uproszczonym zapobieganiem podłączania kolejnych komputerów w domu)

• wpisujesz w linii poleceń (cmd) ipconfig /all i tam jest adres sprzętowy karty sieciowej, podajesz to swojemu administratorowi.

Kiedy zakladalem umowe na internet mialem stary komputer (teraz jest na złomie) A potem dostalem laptopa wpisalem dane i dzialalo

administrator ma wpisany twój stary numer mac (czyli twój stary numer karty sieciowej ze starego kompa) u siebie… ty zmieniłeś komputer a wraz z nim kartę sieciową… teraz twój admin nie wie że zmieniłeś i ma ciągle stary numer… póki się z nim nie podzielisz, że masz nowy komp, to on duchem świętym nie jest i się nie domyśli i nie kupował z tobą komputera i nie wie jaki numer ma tówj nowy komputer… dzwoń a wcześniej spisz numer fizyczny komputera z ipconfig/all…

Ale nie zmienialem karty sieciowej bo do laptopa nie da sie wsadzic karty ! A wiec wasza teoria jest mylna ze jest zly macc adres skoro firma ma zapisany adres ze starego kompa a lapop mam dopiero rok i tez jest inny macc adres

Możliwości są takie:

• nie potrafisz podstawowej rzeczy skonfigurować, zaproś starszego/mądrzejszego kolegę, co sobie poradzi,

• spróbuj na nowej karcie sieciowej (laptop) wpisać MAC adres karty sieciowej z komputera, gdzie działa internet (nie podłączaj jednocześnie obu komputerów).

p.s. do laptopa da się “wsadzić” inną kartę sieciową na kilka sposobów, więc mylne jest pierwsze zdanie.

Admin Twojej sieci wpisał pewnie MAC karty z laptopa bo jak mówisz ostatnio z niego korzystałeś. Najlepiej skontaktuj się z adminem ii powiedz mu jaka jest sytuacja ze zmieniłeś kompa i że nie masz neta nie powinien robić problemów.

Przeczytaj to co Ci tu forumowicze napisali dokładnie i zanim zadasz kolejne pytanie czy zaczniesz kogoś obrażać to pomyśl :!:

Oksit , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif