Jak w temacie.
Jest synaptic i fajnie jak się zna nazwę pakietu.
Facet który robił tego lina pewno sklep usunąl.
Jak to dodać ?
Linux oparty na ubuntu/16.04/mate.
Gdzieś tam wyczytałem ze w mincie mate jest boutique (czy jakoś tak).
Ale w synapticu brak takiego pakietu nawet o podobnej nazwie.
Skoro masz synaptic, to czego oczekujesz więcej? Jeśli nie znasz nazwy pakietu, to możesz przeszukiwać repozytorium w synapticu przełączając się na zakładkę działy, gdzie masz pogrupowane pakiety.
Ech…bo jest prostszy ? Bardziej przejrzysty ? Nie trzeba mysleć co tu wybrać ?..-dev,-core,-common i ch… wie ile jeszcze “rozszerzeń” a czytanie opisów to też czas?Pewno tak. Sorry za sarkazm. Ale taką mam swą ocene oczywiscie subiektywną ;-)…no i oczywiście jako laik.
Zapewne należy dodać repozytorium minta, żeby znaleźć pakiet
I rozsadzić system przy aktualizacji
Slackware nie jest dystrybucją przyjazną Kowalskiemu. Jak chcesz sklepu i dedykowanej aplikacji do przeglądania softu, zamiast pakietów, to zainstaluj w przyjaźniejszą dystrybucję typu Mint, Ubuntu itd.
Ale jest jeszcze flathub
Podejrzewam że on zainstalował Skywave Linux (ponieważ pisze o “skawave linux”). Chociaż osobiście nie znam tej dystrybucji, to widzę że ma interfejs Unity, więc pewnie oparta o Łubudubu.
Poszukaj pakietu “gnome-software” i “gnome-software-packagekit-plugin” może będzie.
Dla środowiska KDE np. jest Discover.
Dokadnie linux skawave.
https://skywavelinux.com/
Ma “specyficzny” soft pasujacy do mojego hobby ;-).
Ale niestety brak w nim marketu.
Olalbym to lecz niestety soft (ten moj hoobystyczny) deko bije w funkcjach ten windowsowy.
Wiec skoro juz jestem w linie to i poszperalbym se w innnym sofcie dla niego.
Wiem , synaptic , opisy , google…apt-get,dpkg…itd. Ale market to wygoda.
Lubudubu to domyslam sie lubuntu (lxde?)
W lubuntu market jest.
A ten moj to “mate”
Flathub cwiczylem. Niestety wymaga restartu. A ja uzywam live.
Choc przyznam ze w “teorii” jesli opisy prawdziwe ciekawa opcja.
Łubudubu miałem na myśli wszystkie pochodne Ubuntu
Tryb live to raczej to przetestowania, lub jako płyta ratunkowa. Proponuję ci zainstalować tą dystrybucję na pendrive. Dzięki temu będziesz mógł zapisywać swoje ustawienia, aktualizować system, czy instalować programy.
Sklepy z aplikacjami, co obsługują Appstream mają chociażby oceny/komentarze odnośnie programów. No i są bardziej przejrzyste. Na niektórych dystrybucjach plusem są dodatkowe zrzuty ekranu z okien programów, ale w przypadku Ubuntu i Synaptic, to zrzuty ekranu też się pojawiają.
Wiec “Lubudubu” dla mnie super. Mozna zrobic live pozostawiajac inne pliki na pendrive.
W zasadzie wszystkie pochodne ubuntu sie daja.Z innymi to juz nie tak prosto.
Lubuntu (fajny i chyba najmniejszy) , wada- brak mozliwosci odpalenia karty dvb-t, bynajmniej mi nie wyszlo.
Xubuntu-tak,nad nim kiedys dluzej posiedze.
Ubuntu-Chm…jesli nowy gnome ma byc tym “czyms” to dla mnie nie jest.
Kubuntu-Bardzo ladny i w zasadzie koniec…jedyny ktory nwm czemu potrafil sie zwiecic (na amen,tylko reset)
No i teraz na tapecie pochodna “mate”.
Jak sie znudze to zabraknie pytan ode mnie…proste.
Jak was zanudze zabraknie odpowiedzi. Tez proste