Brak stabilności FPSów w grach


(Axaroth) #1

Witam was.

Pisze ten post  ponieważ niewiem już co moge zrobić aby naprawić mój problem z komputerem

a mianowicie.

 

Gdy gram w gry  np: diablo 3,Battlefield 3,World of tanks,War thunder.

to  po jakims czasie ( 20-50 sec) FPS'y  z solidnych 50-60 spadaja do 3-7 FPS. na 10-12 sec.

I za cholere nie moge dojśc dlaczego.

 

Procesor to AMD Phenom II x4 955

Płyta głowna  MSI    model    760GM-P21(FX)

Pamięć 6Gb ram (kości 4 i 2)

karta graficzna HiS Ati 6800 1gb

zasilacz modecom 600w

 

Kombinowałem już na wiele sposbów dokładałem chłodzenie  przemieniałęm kośći ram,przemieniałem zasilacze.,

Ustawiałem voltaż na stałe 1.325 oraz 1.125. wyłaczałem HPTE w biosie. i tak szczerze powiedzieszy  nie wiem co dalej z tym fantem zrobić.

 

zeby było smieszniej  jak zmieniłem  voltage  na 1.325  na Vcore i 1.125 NB  to wszystko było ok. dziś załaczam sprzęt  te same ustawienia co wczoraj. i znowu spadki.

 

 


(JNJN) #2

 

To wygląda chyba na przegrzewanie czegoś?

 

Program CPU- Z i GPU-Z uruchom pograj z 20 minut i wrzuć screny z temperatur z tych programów.


(Axaroth) #3

scr shot

http://wgrajo.pl/?v=scr.png

 

cooler jest box’owy na procku nie był o\c  itd.


(JNJN) #4

Widzisz, że program pokazuje bzdety - masz wypisane programy?

 

Edit:

 

Nie wiem ile grałeś, ale grafika już ma 81 stopni?

 

Jak znów pokażą programy bzdety - scren z temperatur z Aida64.


(Axaroth) #5

GPU-Z sensor log

http://wklej.to/zuCaV

 

HWMonitor pokazuje 255*c czyli glupoty

 

scr z aida64

krótko po spadkach  w cryengine

http://wgrajo.pl/?v=aidadid.png

oraz

http://wgrajo.pl/?v=aida2.png 

krótko po diablo 3


(JNJN) #6

Albo padł czujnik CPU, albo ma kosmiczną temperaturę?

 

Trzeba zdjąć chłodzenie, nowa pasta i poprawnie załóż chłodzenie i ponownie screen z Core Temp lub Aida64

 

Edit:

 

Przejrzyj wszystkie chłodzenia - konserwacja kompa.

 

Zobacz w biosie jak pokazuje temperaturę procesora?

 

Może mu trzeba również zrobić reset biosu baterią?

 

Z tego co piszą,programy mają problem  z odczytem z niego temperatur?

 

To była pełna wersja X4, czy to jakiś odblokowany model?


(Tabexger) #7

Szczególnie sprawdz w kwesti “kawałków” kurzu umieszczonych w radiatorze


(Axaroth) #8

dziś zrobię konserwacje + wymienię pastę na mx2  i zobaczę czy zmieniło się coś.

 

Jest to wersja x4 BE rdzeń DENEB.


(Axaroth) #9

Dobra. Sprawa rozwiązana  po kompletnej konserwacji (nowa pasta,wypucowany radiator z kurzu,na oliwiony wiatraczek) wszystko jest stabilne  oraz chłodniejsze.  temp  spadły  o ponad 15*.