Arch linux, Windows 11
Brak stereo w tych słuchawkach tylko mono. Jak tak będą te nowe chińskie samochody działać to ja dziękuję.
Rozkręciłem te słuchawki wszystko ok dwa kanały i mono 9D.
Sterowników żadnych do tych słuchawek nie znalazłem a sztuczna inteligencja AI z poziomem IQ 55
tylko zaleca przeinstalowanie bluez i bluez-utils!
I sadzisz, że coś co jest tańsze niż miska mojego kota można nazwać słuchawkami ?
Nie chodzi o kota ale oto że wpinając jacka z sygnałem stereo na wyjściu mam mono???
One są dedykowane dla iPhonów. Czy te Iphony mają jakiś inny system audio i to jest powodem, że te słuchawki nie działają ze zwykłym PC
A sprawdzałeś na innych słuchawkach itp ? Bo może wtyki JACK nie do końca włożone.
Pod tym symbolem P2961 jest ze 30 brandów i podróbek to czort wie co masz.
Skoro otwierałeś to zrób to jeszcze raz i zobacz czy na gnieździe JACK L i R nie są czasem połączone, bo już widziałem takie cudaki
Tu zaznaczyłem taki „chamski myk producenta”.
Na słuchawkach bluetooth P47 jest stereo.
A teraz widzę L+R na jednym padzie
Zaraz sprawdzam
A nie ma tam jakiegoś przełącznika mode itp co mógłby robić mono ?
Bo jak nie ma to teraz multimetr w rękę i trzeba by prześledzić cały tor audio co tam się dzieje. No i sprawdzić czy chip bluetooth (wzmacniacz słuchawkowy pewno zintegrowany) jest też stereo.
Odkręcę płytkę bo laminat co najmniej dwustronny to pourywam te cienkie kabelki i zabawa się skomplikuje. Sądzę że ten przetwornik cyfrowo-analogowy szwankuje i tak go nie wymienię
Domyślam się, że lutownicy brak.
Więc daj luz.
Skoro to są słuchawki z mikrofonem to chyba wyjście w kompie jest na słuchawki i osobne na mikrofon a one pracują przecież na gniazdach kombo z czterema pinami.
Więc do kompa potrzebna przejściówka na mikrofon i słuchawki osobno.
Czy masz kompa z pojedynczym wejściem „combo”?
Na jakimś filmiku widzę, że dają do nich przewód jack z wtykiem trzy pinowym, a przecież skoro mają mikrofon to powinien być jack czteropinowy, który działa wówczas dobrze z telefonem a z kompem przez przejściówkę.
Coś namieszały Chińczyki i chyba nieodpowiedni kabel dali.
No chyba, że po sznurku mikrofon ma nie działać.
Gniazdo jest chyba trzy pinowe a nie cztero…więc wygląda, że dali opcję bez mikrofonu to powinno hulać stereo.
Jednak blaszki na zdjęciu wtyku wyglądają jakby gniazdo było odwrotnie wlutowane? Dziwne.
Tam gdzie powinna być masa, są jakby dwa plusy kanałów i wobec tego zwarcie.
Trzeba sprawdzić jak wygląda wtyk i na jakie bolce wchodzi w gnieździe.
Czy samo gniazdo nie powoduje zwarcia kanałów już w nim.
A w elektrykach są tysiące takich scalaków i procesorów
Jest 3+1, ten 1 z drugiego boku.
A co byś chciał mieć jeszcze? W tej klasie masz zintegrowany BT, sterowanie ładowaniem i wzmacniacz m-cz.
Jeśli podłączysz przewodem, zwróć tak jak poprzednicy zauważyli, czy przewód jest kompatybilny z wejściem mikrofonu, czyli przewód 4 pin, z obu stron, jeśli urządzenie ma gniazdo kompatybilne z mikrofonowym wyjściem (większość telefonów i nowszych laptopów), lub tylko stereo (starsze laptopy, lub takie z dwoma gniazdami, komputery PC, urządzenia audio np. wzmacniacze, odtwarzacze CD), w ostatnim przypadku bez przelotki często jest właśnie mono, bo blaszka w gnieździe zwiera piny. Aczkolwiek, nie zawsze, zależy od wykonania.
OK, czyli dają nie ten przewód, powinie być przewód z jackiem czteropinowym, wówczas wszystko gra.
Słuchawki do telefonu bezpośrednio a do PC poprzez rozdzielacz (przejściówkę) i dopiero ten jack, który dają trzypinowy wpięty do wejścia na słuchawki i wyjścia w kompie na słuchawki, mikrofon jak się chce można również wpiąć do kompa jeszcze dodatkowym przewodem z jackiem trzypinowym i dopiero takie podłączenie da efekt stereo w słuchawkach i działający w nich mikrofon w kompie.
PS Swoją drogą, w nowych PC- tach nie dają jeszcze gniazd „combo”?
Czasami dają, czasami nie. W obudowach zwykle nie. Przynajmniej tych standardowych. Bo jak masz fabrycznie np. małego Della czy HP, to jest gniazdo zintegrowane z mikrofonem, a czasami nawet dwa takie.
W PC-tach to chyba ze względu na potrzebne osobne wejście mikrofonowe, ze względów technicznych na to, że często potrzeba jest podpięcia samego mikrofonu.
Ale niezrozumiałe, dlaczego nie dają combo do podpięcia zestawów.