Witam. próbowałem zainstalować win 7 z płyty ale wyskoczył mi błąd, że nie posiadam sterownika CD/DVD. obecnie mam XP. przeczytałem żeby zainstalować win z pena, zgrałem system na pena ale podczas instalacji wyskoczyło to samo. proszę o pomoc. Wcześniej instalowałem tego XP i nie było żadnego problemu. komunikat pojawia się na samym początku.
Cześć
Płyta z której instalujesz jest oryginalna? Jeżeli nie i np. sam pobierałeś obraz systemu to czy sprawdzałeś sumy kontrolne pobranego obrazu?
Płyta nie jest oryginalna muszę przyznać ale był system już instalowany wcześniej z niej i nie było problemu tylko że na innym komputerze.
Cześć
Spróbuj przygotować bootowalny pendrive w taki sposób:
Ja to zrobiłem przy pomocy “Novicorp WinToFlash 0.7.0054 beta” czytałem ze można jakoś obejść to przez bios ale nie wiem jak.
Cześć
Ale co chcesz obejść? Bo nie bardzo rozumiem co masz na myśli.
że to jest coś w bisie że ktoś pozmieniał ustawienia i że jak instalował z pena to nie wykrywało mu tego “braku sterownika” ale nie wiem o co chodziło bo się nie znam zbytnio na tym
Cześć
Niestety dalej nie wiem o piszesz. Tłumaczenie że coś, ktoś zrobił nic mi nie mówi.
Spróbuj przygotować pendrive metodą ze strony którą podałem wyżej i sprawdź czy instalacja przebiegnie poprawnie.
Postępowałem zgodnie z instrukcjami. włozyłem pena uruchomiłem instalacje ale wyskoczyło to samo. ze brak sterownika CD/DVD
– Dodane 24.01.2013 (Cz) 15:53 –
A jeżeli mam oryginalnego win na lapku na ukrytej partycji mogę go w jakiś sposób zgrać na płytę/ USB żeby zainstalować na drugim komputerze??
W momencie kiedy to wyskoczy i masz załadować sterownik,kliknij krzyżyk czerwony w górnym roku i anluj instalację,aż wrócisz do okna gdzie będzie pisało “zainstaluj teraz” Wtedy podepnij pendriva do innego portu i kliknij “instaluj teraz” (ten sam problem miałem i to zadziałało)
Niestety u mnie to nie działa ;/
Taki komunikat wyskakuje, jak w BIOSie nie przestawisz tryb pracy kontrolera SATA z IDE na AHCI.
w BIOSie mam tylko IDE albo RAID. nie mam AHCI
Cześć
Przeczytaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2007869.html
instalacja-win7-brak-wymaganego-sterownika-urzadzenia-t493127.html
Ja miałem taki sam komunikat przy instalacji win 7 32 bit na laptopa Dell 6220.Instalowałem z pendrive,a bootowanego w programie WinSetupFromUSB. Robiłem w tym programie kilka razy bootowalne pendrive.y i nie było wcześniej problemów Spróbowałem zrobić pendriva w “Windows 7 USB DVD Download Tool”. Instalator przestał
pragnąć sterowników do CD/DVD