Brak suwaków dotyczacych jasnosci ekranu - windows 1809

Witam
Zainstalowałem na laptopie nowy build 1809 i chciałem, tak jak w poprzednich wersjach, w panelu sterowania/opcje zasilania ustawic jasnosc dla trybu bateryjnego i zasilacza. Ku memu zdziwiniu nie mam tam juz suwaków, takze w opcjach konkretnego planu tez nie mozna ustawic jasnosci dla trybu bateryjnego i zasilacza ?
Czy tez tak macie na 1809? laptop to dell na procku 8 generacji, sterowniki intela te ktore byly na wersji 1803 i tam były suwaki

Tutaj znalazlem identyczny problem…czyzby Ms pozbył ie regulacji jasnosci dla trybów ?
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/brightness-option-is-not-show/66955bc3-ea68-4f03-a5cf-84f332465e58

1 polubienie

Nie ma jak to aktualizacje w wykonaniu MS.
Próbowałeś resetować plany zasilania:
powercfg –restoredefaultschemes
(w cmd.exe jako administrator)
U niektórych pomaga również narzędzie do rozwiązywania problemów Microsoftu.
Na anglojęzycznych forach piszą o tym będzie właśnie.
W innym miejscu znalazłem, że celowo to wywalili, jest to zastąpione podświetlaniem adaptacyjnym grafiki zintegrowanej Intela.

ta resetowałem itp…porostu nie ma tych opcji
zeby byla adaptacyjna jasność to musi być czujnik oswietlenia kolo kamery, nie wystarczy grafika intela
co im to poprzeszkadzało, ustawiało sie sobie stopień jasności dla zasilania, inny dla baterii aby dłużej laptop trzymał…a tu zonk…ehh

Już wszystko jasne:

Additional changes

Control Panel

Control Panel no longer includes the settings to adjust brightness, but these settings can already be configured in the Settings app that will eventually replace the old experience.

ale w panelu ustawienia nie ma opcji aby ustawić jasność oddzielnie dla baterii, oddzielnie dla pracy na zasilaczu. Jest tylko jeden suwak.
i teraz przelaczajac sie na prace na baterii , aby wydłużyć czas pracy, musisz sam wlazic w te ustawienie i sobie zmieniać za kazdym razem, potem powracając na zasilacz aby byl większy komfort znowu zwiększać.