Korzystam z Mozilla Thunderbird w wersji 102.7.1 gdzie mam także zainstalowany dodatek Provider For Google Calendar.xpi (Dostawca Dla Kalendarza Google), który ma synchronizować Kalendarz Google.
Skonfigurowałem Provider For Google Calendar, jest widoczny Kalendarz Google, wszelkie ustawienia są zaznaczone by było synchronizowanie, a mimo tego nie ma.
Są widoczne tylko: Fazy Księżyca, Święta w Polsce, Święta Chrześcijańskie, Urodziny, a Przypomnień nie ma w ogóle widocznych, mimo że są zapisane w Kalendarzu Google.
Co może być tego powodem że nie ma synchronizacji zapisanych Przypomnień w Kalendarzu Google w Mozilla Thunderbird?.
Tzn nie widzisz kalendarza Google na liście kalendarzy, mimo że się do niego połączyłeś konfigurując dodatek Provider For Google Calendar, czy raczej widzisz kalendarz na liście kalendarzy ale nic co z nim wspólnego nie działa?
Chodzi mi o tą listę
Integracja kalendarza w TB z kalendarzem Google nie jest idealna i ma swoje odchyły ale takie rzeczy jak pozycje kalendarza/działają raczej OK.
Jest skonfigurowany, ale widoczne są tylko: Fazy Księżyca, Święta w Polsce, Święta Chrześcijańskie, Urodziny, a Przypomnień nie ma w ogóle widocznych, mimo że są zapisane w Kalendarzu Google.
Jak wydanie 115 ostro namiesza w API dodatków to może się części odechcieć przepisywanie 2-3 raz kodów w wolnym czasie jak sami dodatku nie potrzebują na co dzień.
Rozwijany, wspierany musi działać, używam od lat. Ostatnia aktualizacja na Github 3 miesiące temu.
Spróbowałbym:
Odłącz kalendarz, usuń dodatek, dodaj ponownie dodatek z poziomu Thunderbirda (Ctrl+Shift+A → Znajdź więcej dodatków → wpisz „Provider for Google Calendar”) ponownie dodaj swój kalendarz Google.
Choć nie jest to idealny sposób prezentacji przypomnień, tutaj bym oczekiwał lepszego interfejsu. No ale działa, przypomina tak samo jak np Kalendarez Google w smartfonie.
Zainstaluj czystą wersję Portable, tak jak pisałem powyżej, zobacz czy w niej będzie działać. Taka wersja portable nie będzie ingerowała w obecnego Thunderbirda. Zwyczajnie rozpakuje się do wskazanego katalogu, który potem możesz skasować.