Brak tapety, nie da się ustawić..."odzyskiwanie pulpitu

Po “zawiruszeniu” trojanem (którego usunełam już dawno za pomocą Kasperskyego), opcje ustawienia tapety na pulpicie mojego komputera są niedostępne.Niestety nie pamiętam nazwy wirusa.

Zamiast ślicznych zachodów słońca, albo innych ■■■■■ół na moim pulpicie widnieje napis “odzyskiwanie pulpitu Active Desktop” . Wszystkie rodzaje tła, we właściwościach ekranu są zablokowane. Nie mam pojęcia jak to mam naprawić… . Proszę, pomóżcie i piszcie jak do kompletnego laika.

Ehhh. Przeczytaj zawartość całej tej tapety “odzyskiwanie pulpitu Active Desktop” Tam ci pisze co kliknąć. A jeśli nie znajdziesz to daj screen swojego pulpitu ja ci zaznaczę co kliknąć.

nie ma to znaczenia,ale można znaleść jak się nazywał:

kaspersky>> statystyki >> zdarzenia i tam możesz odszukać

a żeby przywrócić pulpit to poczekaj żeby ktoś sprawdził loga,bo jest tam trochę śmieci…i zapewne to przez to

No smieci są. Ale żeby odzyskać tapetę wcale nie trzeba sprawdzać loga. Wystarczy przeczytać zawartość tej tapety “odzyskiwanie pulpitu Active Desktop”

Złączono Posta : 20.10.2006 (Pią) 15:29

A właśnie loga daje się w cytacie.

Nie pomyliłeś kolorów

Pozdrawiam Gutek2222

Użyj narzędzia -> SmitFraudFix (w trybie awaryjnym z opcji 2 )

W trybie awaryjnym z wyłączonym przywracaniem systemu usuwasz (wpisy Hijackiem, pliki/foldery na czerwono ręcznie z dysku):

Jeżeli nadal masz problemy z tapetą, to otwórz notatnik i wklej w nim to:

Plik -> zapisz jako -> zmień rozszerzenie na wszystkie pliki -> zapisz pod nazwą FIX.REG

Odpal plik FIX.REG i potwierdź dodanie do rejestru i reset kompa :slight_smile:

Po zabiegach nowy log z Hijacka + log z Silent Runners