Brak polskiego tekstu w ustawieniach w libreoffice. co zrobić?

Jakiego polskiego tekstu? Przecież tekst jest po polsku.
Tekst wychodzi poza obszar.
Czyli nie brak polskiego tekstu. Być może LibreOffice niezbyt dobrze „współpracuje” ze zmienionym skalowaniem ekranu lub czcionek w systemie Windows.
To co zrobić?
Podziękować dla twórców w11 za dziadostwo.
Pobawić się skalowaniem w w11.
Poszukać czy LibreOffice ma „Skalowanie UI” i „Styl ikon”.
Nie ma tam.
Ta… Cosia tam ma, se czytnij:
Przetłumacz i napisz.
Na szybko sprawdziłem na kopie z ekranem 4K gdzie jest ustawione skalowanie Windows na 200% i tam jest dobrze, wszystko się mieści. Wersja tak samo 25.8 tyle że Win10. Co ciekawe, tam gdzie masz … to na tym komputerze tekst przełamuje się do nowej linii. Dziwna sprawa, bo Libreoffice potrafi przełamać ale z jakiegoś powodu dał …
Zobacz czy nie masz czegoś dziwnego ustawionego w Opcje → Libreoffice → Widok / Wygląd
Interfejs użytkownika : okno dialogowe Welcome / What’s New oferuje teraz dostęp do wyboru interfejsu użytkownika i opcji wyglądu, umożliwiając nowym użytkownikom wykorzystanie elastycznego interfejsu LibreOffice i personalizację wyglądu i odczucia zgodnie z ich preferencjami.
U mnie (W11, 1920-x1080px, skalowanie 125%) cały tekst jest widoczny a dodatkowo pojawia się okienko z podpowiedzią, w którym cały tekst jest powtórzony. LO 24.8.6.2.
Tak to wygląda:
Wygląda OK. Nie wiem, może gdzieś w samym Windows jest jakieś skalowanie ustawione dodatkowo poza skalownaiem w %?
Jak powiększyłem w win 11 na 115 rozmiar tekstu, to jest dobrze.
Może w 26.2 to w końcu poprawią.
W openofice jest dobrze.
Co mi jeszcze chodzi po głowie. W Windows są dwa skalowania
może gdzieś tam masz coś niestandardowego. Choć z drugiej strony ja mam oba parametry poustawiane po swojemu i czcionki w LibreOffice są OK. Może Libreoffice się gubi przy niektórych ustawieniach. Tak czy inaczej fajnie że problem rozwiązałeś
Poczekam na 26.2, może tam to poprawią lub nowy wygląd będzie okna ustawień.
Gorzej jak się nie doczekasz w tamtej wersji naprawy i święte nigdy nadejdzie wcześniej.
Możesz odinstalować oba programy, zapomnieć o Appache Open Office i zrobić ponowną instalację LibreOffice 25.8.
W 26.2 mają podobno zrobić nowy wygląd okna ustawień.