Brak trybu 802.11 N w karcie sieciowej Realtek RTL8723BE Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC

Witam,

Mam oto taki problem, próbuję zmusić swoją kartę wi-fi w Laptopie Lenovo Y 50-70 aby móc używać trybu N (moja karta taki tryb podobno obsługuje) niestety pomimo zainstalowania najnowszych sterowników nie mam tego trybu mam tylko b, b/g i auto i jak na razie zamiast 150Mb/s w trybie N mam tylko 72 Mb/s.

I tu pytanie co mógłbym zrobić aby włączyć ten tryb?

Proszę o szybką pomoc

A routerze masz jak ustawione Tryb 802.11n - musisz mieć na automatic. We właściwościach karty musi być ustawione na 802.11n

72Mb/s to już jest n, najwyraźniej masz nadawanie po jednej antenie w kanale 20 MHz z GI ustawionym na 400 ns. Możesz spróbować zmienić szerokość kanału na 40 MHz w routerze.

Odłącz inne urządzenia pracujące na wifi. Standard 802.11N działa z różnymi prędkościami łącznie z 72Mbit (głównie w telefonach), więc nie można powiedzieć, że N-ka ci nie działa.

Ok spróbuję z resztą na karcie sam przestawiłem na 20Mhz z 20_40Mhz bo były zakłócenia  i w World of Tanks nie dało się grać, aha i zapomniałem dodać, wi-fi mam z dekodera UPC Horizon