Brak uprawnień do montowania usb (ext4)

Witam. Próbuję zamontować pendriva z ext4 po upgradzie systemu. Przy próbie montowania dostaję komunikaty, że nie mam uprawnień do zamontowania nośnika, czasem dostaje monit o autoryzacje hasłem z komunikatem “mount a filesystem from a device plugged into another seat” - udisk project. Co robić? Czy dane przepadły?

Dane najprawdopodobniej nie przepadły, ale wygląda na to, że korzystasz z wielu klientów komunikacji z systemem (trudno mi seat przetłumaczyć na język Polski). W Linuksie, tylko seat0 ma pełne uprawnienia, m.in do przełączania wirtualnych terminali, itd. Skonfigurowałeś może system do pracy w trybie multiseat?

Po głębszej analizie problemem okazał się jednak uszkodzony superblok, który przywróciłem, wszystko działa. Temat do zamknięcia. Dziwne jednak, że mogę jednak otworzyć nośnik tylko w kde :smiley: Zaraz poczytam o tych klientach. Dzięki za wskazówki.

Nie musisz czytać, skoro rozwiązałeś problem. Szczerze pisząc, to ja tylko gdybałem na podstawie komunikatu błędu. Na Linuksie możesz mieć wiele terminali, i np. jeden komputer mogą współdzielić dwoje użytkowników jednocześnie. Czyli konfigurujesz sobie serwer X, by jeden ekran, klawiatura i mysz należały do Seat-0, a drugi zestaw myszki, klawiatury i ekranu należały do Seat-1. Sam się zbytnio w temacie nie bardzo orientuję, bo inaczej, to udzieliłbym Ci głębszych wskazówek.