Brak w systemie programu traceroute?

Proszę napisać, czy program traceroute w systemie Linux Mint jest już zainstalowany tak jak ping, dig, tcpdump, itp?

stanekol , zapoznaj się, proszę, z tym tematem, a następnie - korzystając z przycisku zmien.gif

Pozdrawiam,

Dimatheus

A w czym widzisz problem żeby to sprawdzić, a jeżeli nie ma to doinstalować?

Owszem wystarczy wydać polecenie sudo apt-get install traceroute i nie ma problemu , chciałem zapytać, czy w standarcie jest on w systemie, a jeśli go brak, czy czasem Mint nie jest uszkodzony.

Ściągnij livecd, nagraj, uruchom będziesz wiedział.

Od kiedy brak jakiegoś pakietu w standardzie jest uszkodzeniem systemu?

Jeśli dobrze pamiętam, w Ubuntu traceroute nie był domyślnie instalowany i trzeba go było doinstalowywać, więc w Mint może być podobnie.

Nie jestem w stanie nagrać livecd

zamnapedu_png_300x300_q85.jpg

Mam prawdopodobnie uszkodzony napęd

picolo@xxx ~ $ hwinfo --cdrom

hal.1: read hal dataprocess 2150: arguments to dbus_move_error() were incorrect, assertion "(dest) == NULL || !dbus_error_is_set ((dest))" failed in file ../../dbus/dbus-errors.c line 282.

This is normally a bug in some application using the D-Bus library.

libhal.c 3483 : Error unsubscribing to signals, error=The name org.freedesktop.Hal was not provided by any .service files

17: SCSI 300.0: 10602 CD-ROM (CD-R)                             

[Created at block.247]

Unique ID: KD9E.KSSxnQf5aG8

Parent ID: Eu86.h71Ptx61qF2

SysFS ID: /class/block/sr0

SysFS BusID: 3:0:0:0

SysFS Device Link: /devices/pci0000:00/0000:00:14.1/ata4/host3/target3:0:0/3:0:0:0

Hardware Class: cdrom

Model: "MATSHITA DVD-RAM UJ-850S"

Vendor: "MATSHITA"

Device: "DVD-RAM UJ-850S"

Revision: "1.10"

Driver: "pata_atiixp", "sr"

Driver Modules: "pata_atiixp"

Device File: /dev/sr0 (/dev/sg1)

Device Files: /dev/sr0, /dev/cdrom, /dev/cdrw, /dev/disk/by-id/ata-MATSHITADVD-RAM_UJ-850S_HB92_075677, /dev/disk/by-path/pci-0000:00:14.1-scsi-0:0:0:0, /dev/dvd, /dev/dvdrw

Device Number: block 11:0 (char 21:1)

Features: CD-R

Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown

Attached to: #8 (IDE interface)

Drive Speed: 62

picolo@xxx ~ $

Pytam, ponieważ mam problemy z systemem- aktualizacjia, napęd, funkcjonowanie internetu, itp Dziękuje roobalowi za podpowiedź.

Zainstaluj VritualBox, podmontuj obraz iso w sekcji “Nośniki” i sprawdź.

Inaczej można tak - sprawdzasz na stronie http://packages.ubuntu.com, który pakiet zawiera binarkę traceroute:

http://packages.ubuntu.com/search?keywo … ection=all .

Potem sprawdzasz w pliku Manifest listę preinstalowanych pakietów, czy zawiera któryś z powyższych - na przykładzie Ubuntu 13.10:

http://releases.ubuntu.com/saucy/ubuntu … 4.manifest .

Sprawdzałrm na stronie, którą podałeś; pakiet saucy, network zawiera binarkę traceroute. Jednak z tego wychodzi, jeśli się nie mylę, że Ubuntu posiada domyślnie ten program, czyli Mint także?

Raczej tak.

Jaki masz dokładnie pobrany obraz? Sprawdzę to, bo to nie problem.

Tak jak pisałem, w Ubuntu domyślnie nie ma traceroute i w Mint może być podobnie. Poniżej masz zrzut z LiveCD.

9ff4bc8b6609.png

W Mint nie ma domyślnie programu

traceroute_png_300x300_q85.jpg

W roouterze Cisco Soho97 też go nie ma? Podobnie jest z whois?

To musi Ci już napisać ktoś, kto ma akurat taki router, ale to nie temat na takie pytania.

Przepraszam za namolność, mam jeszcze do Was jedną prośbę, czy polecenie sudo lsof -i :22 jest prawidłowe, w Mincie nie działa

lsof_png_300x300_q85.jpg

Tak, jest poprawne.