Brak widoczności dysku Sata w Bios


(Pawelkrol) #1

Witam.

Mam do Was bardzo ważne pytanie.

A mianowicie posiadam płytę główna Gigabyte GA-K8NXP-9 i nie mogę znaleźć w BIOS dysku twardego Serial ATA Seagate 250GB. Próbowałem już chyba wszystkich sposobów. Podczas instalacji Windows XP (SP3) również go nie widzi. Wgrywałem już podczas instalacji Windowsa sterowniki z dyskietki ale również nic to nie dało. Z góry już mówie że mam wyłączone RAID wszędzie gdzie to słowo występuje w Biosie. Nie mam już zielonego pojęcia gdzie i co mam ustawić aby dysk był widzialny. Z góry dziękuję wszystkim za nadesłane odpowiedzi. Proszę o pomoc! !!


(Piter9713) #2

Czy jest to dysk SATA II, czy SATA? Jeśli SATA II, uruchom go w trybie SATA (na dysku napisane masz, które zworki zewrzeć by uruchomić ten tryb. Nazywa się 1,5GB PHY czy jakoś tak).

-- Dodane 14.12.2012 (Pt) 21:06 --

Czy Serial-ATA 1 i Serial-ATA 2 masz ustawione na [Enabled]?


(Pablo_Wawa) #3

Czasami akurat włączenie w BIOSie trybu RAID paradoksalnie powoduje, że Windows XP widzi przy instalacji dysk SATA.


(Pawelkrol) #4

Zworka również nie pomogła. Ustawienie Raid również. Sata 1 i 2 włączone. Nie wiem co jest grane ;(

-- Dodane 15.12.2012 (So) 11:50 --

Podam link gdzie zamieściłem zdjęcia Bios jak to wygląda


(system) #5

Przejdź w BIOSie do pozycji Load Optimized Defaults > Enter > Yes > potwierdź F10 i zrestartuj komputer. Jeśli to nie pomoże, przełóż kabel sygnałowy dysku z gniazda pomarańczowego SATA na płycie głównej na czerwone lub odwrotnie (zależy jak masz teraz), ale przede wszystkim zrób to pierwsze, czyli przywróć standardowe ustawienia BIOSu.


(Pawelkrol) #6

Próbowałem to już robić niestety nic nie pomaga ;(


(stanek.94) #7

zmien z Pata albo pata-sata na samo sata


(Pawelkrol) #8

nie rozumie? Co mam zmienić? Dysk?


(Piter9713) #9

Dysk jest sprawny? Spróbuj na innej płycie/podłącz do tej inny dysk. Być może padła w tym elektronika.


(Pawelkrol) #10

Tak sprawny jest bo jak go podpinam do innej płyty jest wykrywalny w biosie jak i w windows 7.


(Pablo_Wawa) #11

Uporządkujmy sprawy.

  1. Czy Twoja płyta główna to dokładnie ten model: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-k8nxp-9/

  2. Sprawdź, jaką wersję BIOSu posiadasz (np. podczas bootowania) - jeśli masz niższą wersję niż F9, to sugeruję, byś koniecznie zaktualizował BIOS: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-k8nxp-9/download/bios (wersja F9 lub F10E).

  3. Jeśli to nie problem, wybierz w BIOSie domyślne ustawienia (i je zapisz).

  4. Na płycie głównej masz 2 rodzaje złącz: SATA II oraz SATA III - są zgrupowane w sekcje po 4 złącza. Jeśli (wciąż) jest problem z widocznością dysku, to przepnij go do innego - starszego typu złącza (SATA II) - może to pomoże?

  5. Jeśli to konieczne (dysk wciąż jest niewidoczny), spróbuj zmienić ustawienia w BIOSie zgodnie z tą instrukcją: http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/motherboard_manual_sata_raid_os_nforce4_ultrasli_e.pdf (dotyczy złącza SATA II) lub http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/motherboard_manual_sata_raid_os_sil3114(r5)_e.pdf (SATA III/RAID5).

  6. Przy instalacji systemu Windows XP wybierz F6 i wczytaj sterownik trybu tekstowego dla chipsetu (SATA II) Twojej płyty głównej http://download.gigabyte.eu/FileList/Driver/motherboard_driver_raid_nvidia_ck804_bootdisk_xp.exe (uruchom ten program lub samodzielnie wypakuj pliki, a potem przegraj je na dyskietkę - jeśli nie masz napędu FDD/dyskietki, musisz stworzyć płytkę ze zintegrowanymi sterownikami, np. programem nLite). Dla złącz SATA III masz odpowiedni sterownik tutaj: http://download.gigabyte.eu/FileList/Driver/motherboard_driver_sata_silicon_3114r5_bootdisk_2kxp.exe


(Pawelkrol) #12

Tak to jest ta płyta. Wersje Bios mam F10e, wybrałem ustawienia domyślne i nic. Podłączałem pod obydwa rodzaje złącz Sata. Ustawienia w Bios zmieniłem zgodnie z instrukcją - nic to również nie dało. Również wgrywałem sterowniki podczas instalacji win XP (SP3) obydwu zaznaczam nvidia i sil. Dalej to samo brak dysku

-- Dodane 16.12.2012 (N) 15:50 --

Chyba najprostrzym sposobem będzie zamontowanie dysku ATA i będzie problem z głowy


(Pablo_Wawa) #13

A masz coś prócz tego dysku 250 GB podłączone do SATA? Np. napęd CD/DVD? Możesz podpiąć dysk zamiast tego napędu? Może kabelek jest tu problemem (SATA lub zasilający)?


(Pawelkrol) #14

Nie mam nic innego podłączone. Napęd DVD mam podpięty pod IDE. Nie wiem czy to chodzi o zasilanie bo ja czuje jak by drżał ten dysk jak go podpinam, wygląda na to że do dysku dochodzi prąd, trzy taśmy Sata podpinałem i nic.


(falcon89) #15

Sprawdź czy w biosie nie masz wyłączonego kontrolera Silicon Image Sil3114


(Pawelkrol) #16

Nawet nie wiem gdzie to mam sprawdzić?

-- Dodane 16.12.2012 (N) 19:46 --

a gzdie to się włącza?

tu jest zrzut mojego Biosu http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 9#11660369

-- Dodane 16.12.2012 (N) 19:49 --

a gdzie to się włącza. Tu jest zrzut mojego Biosu

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 9#11660369

-- Dodane 16.12.2012 (N) 20:12 --

włączone jest


(Piter9713) #17

Sprawdź, czy inne urządzenia podpięte pod te SATA (byle co - dysk, napęd) będą działać. Jeśli nie - prawdopodobnie kontroler na płycie zakończył żywot.


(Pawelkrol) #18

wszystkie 8 nagle by zakończyły żywot. Dziwne


(Lewanxd) #19

http://obrazki.elektroda.pl/1706755900_1355660109.jpg a może tu ustaw zamiast None na Auto przy każdym IDE Channel?


(Pawelkrol) #20

Panowie podłączyłem właśnie nagrywerkę DVD pod Sata i również jej nie wykrywa. Czy to wina kontrolera Sata?.