Brak widoczności plików na pulpicie

Ukłony dla wszystkich ! po pobraniu i zapisaniu plików na pulpicie stają się one widoczne dopiero po odświeżeniu pulpitu ,można to zmienić ? (bo dla mnie jest to uciążliwe -powiem więcej, wnerwiające wysoce) System to Windows 11 , jeśli coś pomieszałem to poproszę grzecznie o wybaczenie

Usuń plik IconCache.db, znajdujący się w C:\Users\Nazwa_usera\AppData\Local

Niestety ,ale to nie dało nic

Usuń Windows 11. :slight_smile:

Trudno powiedzieć jaka jest przyczyna, bo nie wiadomo co było dłubane, czy instalowane.
Sugeruję założyć nowy profil (dodać użytkownika) i sprawdzić na takim koncie, czy jest ok. To najszybszy sposób pozwalający sprawdzić, czy winny jest profil, czy jakiś problem systemowy.

Jeśli na innym profilu problem występuje, można spróbować takiego rozwiązania.

O widzisz, przypomniało mi się, że od jakiegoś czasu zauważyłem, że na niektórych instalacjach MInta występuje problem z przenoszeniem ikon. Jak jest ich tyle, na pulpicie, że rząd kończy się kilka cm od dolnego paska, to tej najniższej nie można złapać myszką. Usiłuję od jakiegoś czasu namierzyć przyczynę i nie mogę znaleźć.

U mnie na pulpicie nie ma ani jednej ikony !!!

Jakaś sugestia jest ,dziękuję

Usuń Minta. :}
Aczkolwiek miło, że mnie kojarzysz z tą dystrybucją.

Ja nigdy nie zapełniam pulpitu ikonami, trzymam tam tylko aktualnie te nad którymi pracuję - toteż i tego nie doświadczyłem nigdy. Ale wydaje mi się, że to jest błędne wyliczenie siatki (powiększasz lub pomniejszasz może ich wielkość np. za pomocą ctrl + scrool?), czyli lipa Cinnamona (lub DE którego używasz). Zgłoś na ich forum.

Nie. Ale w 80% Mint idzie dla seniorów. Oni muszą mieć poukładane na pulpicie, pasjans, allegro, rachunek za TV itp. stąd sporo ikonek. Jednak faktycznie ikonki są większe, bo zwykle we właściwościach pulpitu ustawiam większą czcionkę i ikonki.

To chyba jedyne co możesz zrobić to:

• ustawić taką wielkość aby mniej więcej zgadzała się siatka na pulpicie
  • wyłączyć magnes do siatki (kiedyś było w opcjach, teraz chyba trzeba gmerać w bazie danych gnoma)
  • włączyć auto-ukrywanie paska lub przesunąć go na bok, ale to raczej będzie upierdliwe dla geriaużytkowników - bo kiedy nie wcelują w ikonę to się wysunie owy pasek, który wszystko zasłoni, i zapewne będą na nim trzymać kursor, a więc się nie schowa z powrotem

Jednak Twoja porada rozwiązała problem !! Bardzo dziękuję za uciszenie moich nerwów !! Idiota ze mnie bo po usunięciu tego pliku nie zresetowałem kompa ! Ważne że jest wszystko OK ! :+1: