Brak wielu możliwości konfiguracji routera Tplink M7350 / typ Nat / DMZ

Witam, otóż mam pewnien problem z typem nat (nat 3 / ograniczony), przez co mam bardzo dużo problemów np. podczas gry, nie mogę się połączyć z kolegami, rozmawiać etc. Postanowiłem jakoś temu zaradzić no i oglądnąłem wiele poradników na yt ( jestem bardzo zielony w tych sprawach ), i większość polegała na DMZ (o ile się nie myle). Udało mi się jakoś dostać do konfiguracji routera i tak szukam tych opcji i szukam… i… no i nie ma :confused:. I teraz się zastanawiam czy to wina ze to jest router / hotspot i on poprostu nie ma takich opcji czy co ? Nie mogę nigdzie znaleźć żadnego innego sposobu na zmianę nat, prosiłbym o pomoc.

https://trzepak.pl/viewtopic.php?t=15092

Nawet jeśli router oferowałby możliwość przekierowania portów to w przypadku łączy mobilnych to nie zadziała. Jeśli chcesz grać musisz zmienić łącze czy wykupić vpn i właściwy router, zamiast mobilnej zabawki. W przypadku Internetu mobilnego połączenia przychodzące z Internetu są zablokowane.

Mam rozumieć że poprostu że on nie ma takich opcji odnośnie nat ? Bo ten temat to właśnie przeciwnie do tego co ja bym chciał, wolałbym żeby się okazało, iż ten router ma opcje nat lub dmz, a nie żeby ich nie miał. Temat kompletnie inny (chyba).

Aha rozumiem, czyli nic nie da się zrobić z tym aktualnym poza opcja wykupienia VPN :/.

Na internecie mobilnym nie da się tego zrobić.
Zwyczajny VPN też na niewiele się zda bo musi mieć on możliwość przekierowania portów, a to nie dość, że jest drogie to jeszcze znacznie zwiększa ping, bo zapewne taki serwer nie znajdowałby się w polsce.
Zostaje tylko zmiana łącza na stacjonarne z publicznym IP.

No cóż dziękuję wszystkim za pomoc. Najwyżej będę musiał się męczyć z natem 3, chyba że coś się zmienilo odnośnie dostępności “normalnego” (nie mobilnego z danych) internetu w mojej okolicy.

Sam Internet mobilny nie stanowi tu problemu, lecz to czy masz publiczne IP. Większość dostawców nie oferuje publicznych IP, choć przy dedykowanym Internecie mobilnym (nie z pakietu do rozmów telefonicznych) zdarza się mieć publiczne IP.

Sprawdź czy masz publiczne IP. Jeśli tak, to czy stałe. Jeśli nie wiesz jak, skontaktuj się z operatorem, tam powiedzą Ci jakie masz IP w ofercie.

Nie wiem na czym grasz. Jeśli na komputerze, to sprawa jest prosta. Przy publicznym IP, jesli masz, możesz łączyć się z Internetem poprzez modem LTE, zamiast tego routera. Jesli któryś kolega ma publiczne IP i potrafi, może postawić dla Ciebie u siebie serwer VPN, a jeśli ma router z serwerem VPN to sprawa jest jeszcze prostsza. Wam wystarczy PPTP, ktory można odpalić chyba nawet na zwykłym, klienckim Windowsie (nie jestem pewny tylko czy na home się da). W jakieś ipseci l2tp nie ma sensu się do takiego zastosowania bawic, zwlaszcza, że niektorzy operatorzy blokują ipseca.

1 polubienie

Przy łączach mobilnych poza ofertami biznesowymi chyba żaden operator nie oferuje w standardzie publicznego IP, a jeżeli już to za dodatkową opłatą. Wystarczy spojrzeć na ilość adresów jaką operatorzy mobilni posiadają, żeby zrozumieć dlaczego.

Stawianie serwera VPN u kogoś po to żeby pograć w grę to trochę overkill dla laika, nie wspominając o problematyczności takiego rozwiązania.
Nie wiem od kogo autor tematu ma internet, ale np Play blokuje połączenia na porcie 1723 więc w tym wypadku prosty serwer pptp musiałby być zastąpiony czymś bardziej zaawansowanym.

Jednym zdaniem, uważam, że nie warto kombinować :slight_smile:

Tu Ciebie zaskoczę, bo w Playu to zależy od oferty. Jak masz współdzielony transfer na abo dla firm, to jest za NATem. Kolega ma Internet mobilny Play Online z publicznym IP.

Co do VPN, to podobno w prepaid Playa IPSec działa, w ofercie dla firm jest blokowany. Zaś w mojej ofercie wszystkie VPNy warstwy aplikacji działają bez problemu. Tak więc nie mozna zakładać na podstawie jednej oferty. Kazdy op ma to rozegrane inaczej. U Ciebie nie działa PPTP, u mnie działa. U mnie nie działa IPSec u kolegi działa.

Być może sytuacja zmienia się w czasie, bo pamiętam, że na abo, prepaid i dedykowanej ofercie internetowej czyli Play Online IP nie dało się połączyć po PPTP, za to L2TP i oczywiście OVPN działało bez problemów. Wszystkie te oferty nie posiadały publicznego adresu.

Albo mają taki bałagan, że u jednych działa, u innych nie :wink: