Dzięki za info
Ale chodziło mi o komunikata na dole
Przepraszam, nie dopatrzyłem.
Spróbuj:
sudo rfkill unblock all
sudo rfkill list
i pokaż wynik.
Uruchom ponownie komputer. Ta komenda powinna odblokować kartę… Nie masz przypadkiem w laptopie fizycznego przełącznika do karty sieciowej?
Niewydaje mi się ale sprawdzę i uruchomie ponownie komputer.
Reset nic nie zmienia.
Tak dla pewności dam zdjęcia karty.
Z komunikatu wynika, jakby karta była zablokowana na poziomie hardware… Jeśli jesteś pewny że nie ma w tym laptopie przełącznika do karty sieciowej to trochę zgłupiałem. Wygląda jakby była przestawiona w stan uśpienia, ale Linux nie potrafi jej wybudzić.
Może ktoś mądrzejszy coś wymyśli…
@Domker @marcin82 Coś ktoś?
Windows 7 starter normalnie ją uruchamia.
Słyszałem o problemie kiedy Windows przestawiał kartę sieciową w tryb oszczędny (czy jak się nazywał ten stan) i Linux nie potrafił jej wybudzić, ale nie pamiętam jak to rozwiązać, bo osobiście nie miałem z tym do czynienia.
Musisz trochę poczekać, może ktoś ci odpowie.
Myślę, że jest na to duża szansa
Dobra ja już nie wiem czemu nie działa ta karta czekam na propozycje
W menadżerze urządzeń pod Windowsem kliknij właściwości karty sieciowej i wyłącz to
https://louisville.edu/it/departments/communications/wireless/images/3dispowsav
Dalej nie działa
Nic to wam nie da
Próbujecie uruchomić Wifi na sterowniku do Broadcoma
To, że wykrywa kartę nie znaczy jeszcze, że odpowiedni sterownik jest, dlatego hw zablokowało możliwość jej “postawienia”.
Jeżeli chodzi o Intela 4965 AGN to jest wspierany od kernela 2.6.x standardowo z modułem firmware w paczce linux-firmware.
Czy to Ubuntu, czy Arch sterownik jest standardowo, ale w nieco innych lokalizacjach:
Moduł to: iwl4965.ko , a więc jeżeli automagiczne Ubuntu (Lubuntu jeden pies) nie ładuje tego sterownika to trzeba mu pomóc.
-
Wywalić sterownik broadcoma w graficznym instalatorze sterowników.
Ten co mówił @anon741072 też : firmware-b43-installer, bo nie jest do tej karty tylko do serii 43xx. -
Sprawdzić, czy moduł iwl4965 nie jest przyblokowany czasem w pliku blacklist.conf:
sudo cat /etc/modprobe.d/blacklist.conf
Ponieważ to sterownik “legacy” to może być.
Jeżeli jest to, albo zahashować znakiem “#” albo usunąć wpis np. tak:
sudo sed -i 's/blacklist iwl4965/# blacklist iwl4965/g' /etc/modprobe.d/blacklist.conf
(tak na szybko bez bawienia się w otwieranie w edytorze) -
Załadować moduł ręcznie:
sudo modprobe -v iwl4965
Powinno coś w tym stylu się pokazać:
insmod /lib/modules/4.12.4-1-ARCH/kernel/net/wireless/cfg80211.ko.gz
insmod /lib/modules/4.12.4-1-ARCH/kernel/net/mac80211/mac80211.ko.gz
insmod /lib/modules/4.12.4-1-ARCH/kernel/drivers/net/wireless/intel/iwlegacy/iwlegacy.ko.gz
insmod /lib/modules/4.12.4-1-ARCH/kernel/drivers/net/wireless/intel/iwlegacy/iwl4965.ko.gz
-
ifconfig -a
jeżeli jest to postawić - to wszystko.
No zobaczymy. Bo dla mnie to ciekawy przypadek
Działa jak natura chciała xD
Wielkie dzięki ziomeczki , bo bez was bym sobie nie poradził i kombinowałby znacznie dłużej.
Dziękuje wam za czas jaki poświeciliście w rozwiązanie problemu
Musi działać