Brak WiFi w laptopie Sony Vaio PCG-7M1M


(MarekPoznań) #1

Witam,

po zrobieniu formatu, i zainstalowaniu czystego systemu WIN XP, wgraniu sterowników itp, z netem mogę łączyć się tylko po kablu. Przycisk na obudowie do WiFi jest włączony jak zawsze i świeci sie na zielono.

https://mega.co.nz/#!54VRzLoI!DYYfmGpFP6o8lKgD77ZqLxsI0UNBofz1UAML1vEGRKc

Pierwsze połączenie działa tylko jak jest wpiety kabel, drugie jest zawsze aktywne [ale bez kabla netu nie ma]


(Marcin Grelik) #2

Miałem podobny problem na viście. Użyłem wtedy automatycznego rozwiązywania problemów (jakoś tak to się nazywa), pomieliło przez chwilę i wi-fi wróciło.


(MarekPoznań) #3

Dzięki, tylko jedno pytanie jeszcze, gdzie jest ta opcja i jak ją użyć do czegoś co w "według systemu" nie istniej :slight_smile:

EDIT: Zainstalowałem program do szukania sieci WiFi o nazwie "WeFi" i przy szukaniu sieci mam komunikat, że "WiFi adapter is disabled", ok, więc gdzie i jak jak mam go włączyć, jak go nie widzę, a sterowniki są zainstalowane do WiFi.


(Dimatheus) #4

Hej,

Wejdź do Panel sterowania\Sieć i Internet\Połączenia sieciowe i sprawdź, czy karta WiFi nie jest przypadkiem wyłączona.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(MarekPoznań) #5

Wyglada to tak jak na załączonym obrazku w 1 poście. Jeśli obrazek sie nie wczytuje, wrzucę na inny upload.

-- Dodane 03.09.2013 (Wt) 13:55 --

Dodaje 2 zdjęcia, jedno to zdjęcie sieci a drugie z menadzera urządzeń, może cos podpowie.

untitledJ_nwewxxh.JPG

1untitled_nwewxrp.JPG

Mam problem ze sterownikiem Ethernet, niby go instaluje ręcznie, ale w menadzerze dalej to samo.


(Dimatheus) #6

Hej,

Jasno widać, że połączenia sieciowego nie ma, bo do karty nie są zainstalowane poprawne sterowniki - potwierdza to sytuacja z menadżera urządzeń.

Prawdopodobnie albo źle je instalujesz, albo błędną ich wersję. W menadżerze kliknij na to urządzenie Ethernet, wybierz Właściwości, następnie zakładkę Szczegóły i podaj identyfikator sprzętu - coś w stylu: PCI\VEN_168C&DEV_0032&SUBSYS_660811AD&REV_01.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(MarekPoznań) #7

Wygląda to następująco

PCI\VEN_168C&DEV_0013&SUBSYS_04061468&REV_01\4&2FA23535&0&20F0

Znalazłem coś takiego po tym numerze rewizji który podałem

http://binarydb.com/driver/LAN_-_Expres ... 15055.html

jednak nie widze strony z któej mogę to zassać, same strony z płatnymi opcjami za download albo jakis inny syf widzę.

EDIT: ZNALAZŁEM STEROWNIKI, DZIAŁA.

Bardzo dziekuje wszystkim za pomoc, a szczególnie Dimatheusowi.

Pozdrawiam


(Dimatheus) #8

Hej,

Wspomniane urządzenie to karta sieciowa WiFi Atherosa. Na przyszłość sterowniki można znaleźć na stornie http://www.atheros.cz/.

Pozdrawiam,

Dimatheus