Brak wskaźnika temperatury GPU w Menadżerze Zadań

Witam

Zainstalowałem właśnie u siebie Windows 10 (2004). Instalowany na tzw. czysto, za pomocą instalatora stworzonego za pomocą narzędzia Windows Media Creation Tools.
Wedle zapowiedzi Microsoftu w Menadżerze zadań powinien być wskaźnik temperatury GPU.
Póki co ja go u siebie nie widzę i zastanawiam się dlaczego?
Czy i u was takowy wskaźnik jest dostępny? Ewentualnie od czego zależy to że u mnie go brak?

Specyfikacja mojego lapka to:

Procesor: Intel Core i5 3210M
Pamięć RAM 8 GB DDR3 (1600MHz)
Karty graficzne: Intel HD 4000, oraz NVIDIA GeForce 630M
Dysk twardy: HDD

Ja też nie mam żadnych wskaźników temperatury. Zdaje się, że to pomyłka DP i ma być później albo fałszywa przysięga Microsoftu

U mnie jest:
Adnotacja%202020-05-30%20200948
Może to zależy od karty graficznej? Moja to AMD RX570.

Mam nawet podobną ilość pamięci procesora graficznego:

Problemy z liczeniem?
Od kiedy 2GB to podobna ilość do 4GB?

Zainstaluj Afterburnera i ustaw sobie temperaturę na pasku.

Chodziło mi o całkowitą ilość pamięci i to, że jest prawie taka sama jak u Pablo79. Nie uważam, że obecność wskaźnika temperatury zależy od podzespołów. Programy takie jak Aida64 i HWinfo widzą jakie mam podzespoły i ich temperaturę, więc czemu menedżer zadań ma nie widzieć, będąc narzędziem systemowym? Podejrzewam, że ta opcja jest gdzieś ukryta, lub jest tylko u wybrańców jak u Astora

Mój błąd, myślałem że do Astorowego RXa porównujesz.

Można by sądzić że brak wskazania może dotyczyć staroci jak 630, podobnie jak starocie nie są wcale pokazywane w manedżerze.
Mam jednak pod ręką GTX1650, 1650s i 1660s, przy żadnej nie pokazuje mi temperatury.
Podobnie jak przy Quadro 5400m w lapku.

To nie jest pomyłka. Aby wskaźnik temperatury był dostępny w menadżerze zadań potrzebne jest odpowiedni czujnik z którego tą temperaturę będzie można odczytać.

Co do staroci to wiem jak z nimi jest, jednak w tym wypadku system tego nie widzi przez menedżer zadań, jaka jest temperatura. Nie dowierzam, że programy monitorujące mogą to sprawdzić a system nie. Do procesora i dysku też nie mam wskaźnika

Czekaj, to wszystkie programy biorą temperaturę z powietrza skoro windows nie potrafi jej pokazać bo nie ma czujnika?

Masz rację. Zapomniałem o tym. Mam też tak, że na laptopach nie mogę odczytać temperatury płyty głównej, a na swoim pierwszym, stacjonarnym komputerze mogę, co zależy od czujników

Tym razem trochę inaczej uważam, również po swoim przykładzie z płytą główną, ale też mnie zastanawia skąd programy biorą informacje o temperaturze

Z sensora w GPU.
Musi tam być aby dostosować pracę chłodzenia i taktowania do temperatury.

U mnie temperaturkę pokazuje :slight_smile:

Temperatura GPU w Menedżerze zadań Windows 10

Microsoft wyjaśnił, że należy mieć sterowniki obsługujące WDDM w wersji 2.4 lub wyższej . W celu ustalenia wersji WDDM wystarczy wyszukać aplikację dxdiag , a po uruchomieniu poczekać kilka sekund na przeskanowanie urządzenia. Na karcie Ekran w informacjach o sterownikach znajduje się numer wersji WDDM. Jeżeli jest poniżej 2.4, należy zaktualizować sterownik. Inaczej informacja o temperaturze GPU nie pojawi się w Menedżerze zadań.

Taka ciekawostka, pojawiła się temperatura po ostatniej aktualizacji.
Dodatkowo Menedżer zadań widzi też pendraka i pokazuje go jako dysk czego nie robił wcześniej.

Intel do procków daje WDDM 1.3 jakby dali 2.4 to nagle i CPU pokaże swoją temperaturę?

Skąd taki wniosek?

A 1.3 odczytałem z dxdiag.

Niby intel pisze, że to “zależność od systemu”:

Identifier Operation System Version
26 Windows® 10 May 2019 Update - WDDM 2.6
25 Windows® 10 October 2018 Update - WDDM 2.5
24 Windows® 10 April 2018 Update - WDDM 2.4
23 Windows® 10 Fall Creators Update - WDDM 2.3
22 Windows® 10 Creators Update - WDDM 2.2
21 Windows® 10 Anniversary Update - WDDM 2.1
20 Windows® 10 - WDDM 2.0
10 Windows 8.1* - WDDM 1.3
9 Windows 8* - WDDM 1.2
8 Windows 7* - WDDM 1.1
7 Windows Vista* - WDDM 1.0
6 Windows 2000* and Windows XP*
5 Windows 2000* only
4 Windows* 95/98/98SE/Me or Windows NT* 4.0

W sumie dziś mi wskoczyła jakaś aktualizacja systemu i pokazała się temperatura.
Razem z nią jakaś nowa wersja Edge i Cortana wyskoczyła…