Zainstalowałem właśnie u siebie Windows 10 (2004). Instalowany na tzw. czysto, za pomocą instalatora stworzonego za pomocą narzędzia Windows Media Creation Tools.
Wedle zapowiedzi Microsoftu w Menadżerze zadań powinien być wskaźnik temperatury GPU.
Póki co ja go u siebie nie widzę i zastanawiam się dlaczego?
Czy i u was takowy wskaźnik jest dostępny? Ewentualnie od czego zależy to że u mnie go brak?
Chodziło mi o całkowitą ilość pamięci i to, że jest prawie taka sama jak u Pablo79. Nie uważam, że obecność wskaźnika temperatury zależy od podzespołów. Programy takie jak Aida64 i HWinfo widzą jakie mam podzespoły i ich temperaturę, więc czemu menedżer zadań ma nie widzieć, będąc narzędziem systemowym? Podejrzewam, że ta opcja jest gdzieś ukryta, lub jest tylko u wybrańców jak u Astora
Mój błąd, myślałem że do Astorowego RXa porównujesz.
Można by sądzić że brak wskazania może dotyczyć staroci jak 630, podobnie jak starocie nie są wcale pokazywane w manedżerze.
Mam jednak pod ręką GTX1650, 1650s i 1660s, przy żadnej nie pokazuje mi temperatury.
Podobnie jak przy Quadro 5400m w lapku.
To nie jest pomyłka. Aby wskaźnik temperatury był dostępny w menadżerze zadań potrzebne jest odpowiedni czujnik z którego tą temperaturę będzie można odczytać.
Co do staroci to wiem jak z nimi jest, jednak w tym wypadku system tego nie widzi przez menedżer zadań, jaka jest temperatura. Nie dowierzam, że programy monitorujące mogą to sprawdzić a system nie. Do procesora i dysku też nie mam wskaźnika
Masz rację. Zapomniałem o tym. Mam też tak, że na laptopach nie mogę odczytać temperatury płyty głównej, a na swoim pierwszym, stacjonarnym komputerze mogę, co zależy od czujników
Microsoft wyjaśnił, że należy mieć sterowniki obsługujące WDDM w wersji 2.4 lub wyższej . W celu ustalenia wersji WDDM wystarczy wyszukać aplikację dxdiag , a po uruchomieniu poczekać kilka sekund na przeskanowanie urządzenia. Na karcie Ekran w informacjach o sterownikach znajduje się numer wersji WDDM. Jeżeli jest poniżej 2.4, należy zaktualizować sterownik. Inaczej informacja o temperaturze GPU nie pojawi się w Menedżerze zadań.
Taka ciekawostka, pojawiła się temperatura po ostatniej aktualizacji.
Dodatkowo Menedżer zadań widzi też pendraka i pokazuje go jako dysk czego nie robił wcześniej.