Witam,nie posiadam wszystkich funkcji w NVIDIA Control panel używam laptopa : https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-laptop-g3-i5-16gb-512ssd-3050-w11.bhtml
Karta graficzna w nim :
Nvidia GeForce GTX 3050 Laptop GPU
Ponizej ss panelu
U mnie wszystkie ustawienia w panelu NVIDIA pojawiają się tylko wówczas, kiedy w BIOS/UEFI ustawię, aby lapek używał jedynie karty dedykowanej NVIDIA.
Jeśli mam ustawione na automatyczne przełączanie z integry (INTELA) na dedykowaną NVIDIA, to wówczas nie ma dostępu do tych ustawień nawet, kiedy lapek działa na dedykowanej.
Są dostępne jedynie ustawienia w panelu grafiki INTELA.
Możliwe, że dostęp do wszystkich ustawień w panelu NVIDIA będzie również dostępny, kiedy podłączy się dodatkowy monitor, który będzie pracował na dedyku, ale nie sprawdzałem.
Pewnie we wszystkich lapkach z dwoma kartami graficznymi jest podobnie.
Możliwe, że pojawią się również jak wyłączysz kartę zintegrowaną INTEL Iris w menedżerze urządzeń, wówczas lapek możliwe, że przełaczy się na dedykowana i będą dodatkowe ustawienia w panelu NVIDIA, ale tego nie sprawdzałem.
W lapkach jest to inaczej niż w PC przez to, że mają wbudowany wyświetlacz a nie zewnętrzny monitor.
Okej po pracy zobaczę i dam znać
Z menadżerem nie działa a przy biosie nie chce kombinować
OK to może ktoś inny jeszcze coś w tej kwestii wyjaśni.
Też jak kupiłem lapka to zastanawiałem się, dlaczego nie ma ustawień w panelu NVIDIA, początkowo myślałem, że to z winy nowych sterowników i panelu NVIDIA dociąganego obecnie ze sklepu Microsoftu a nie instalowanego razem ze sterownikami.
Jednak kiedyś wyłączyłem do testu kartę wbudowaną INTELA w UEFI to o dziwo, kiedy lapek po ponownym włączeniu korzystał wyłącznie z NVIDIA… to pojawiły się dodatkowe ustawienia.
U ciebie może być podobnie, ale też może jest inna przyczyna.
Teraz kiedy mam włączone automatyczne przełączanie to mój panel wygląda tak:
Jest więc jeszcze bardziej ubogi niż u ciebie.
PS Z menedżerem może nie działać, bo wyłączając kartę Intela pewnie po ponownym uruchomieniu lapka z automatu się włączy ponownie…a wyłączenie tej kart na włączonym może nie zadziałać. Możesz sobie sprawdzić na tej ikonce, czy rzeczywiście lapek działa na dedykowanej, wówczas nawet jedynie przy samym pulpicie, czy też przy odpalonej samej przeglądarce będzie miała „tęczowy” kolor i pokaże, że jest uruchomione na przykład google na niej. Wówczas dopiero powinny pojawić się te dodatkowe ustawienia w panelu NVIDIA.
Jak widać pracuje INTEL.
PS2 Podłącz lapka pod TV (nie wyłączając ekranu lapka) i sprawdź, to będzie szybka opcja, powinien lapek wystartować TV na NVIDIA i pewnie wskoczą dodatkowe ustawienia.