Witam,
Mam mały problem. Otóż kupiłem kartę grafiki ATI Radeon HD5450. Niestety, nie mogę jej podłączyć ponieważ mój zasilacz nie ma wtyczki 2-pin, tylko kostkę 6-pin.
Co w tym wypadku zrobić? Jest jakaś przejściówka do tego?
Pozdrawiam,
Stalker
Witam,
Mam mały problem. Otóż kupiłem kartę grafiki ATI Radeon HD5450. Niestety, nie mogę jej podłączyć ponieważ mój zasilacz nie ma wtyczki 2-pin, tylko kostkę 6-pin.
Co w tym wypadku zrobić? Jest jakaś przejściówka do tego?
Pozdrawiam,
Stalker
To jest gniazdo do podpięcia wentylatora na 2 pin (opcjonalne).
W takim razie jak mam zainstalować tą kartę? Przed chwilą gdzieś wyczytałem że trzeba ją tylko włożyć do złącza i tyle - nie posiada ona żadnych kabli…
Wkładasz do PCI-E i gotowe, coś tak na te kable się uparł
Dodatkowe zasilanie jest potrzebne przy bardziej prądożernych kartach, R5450 ma TDP na poziomie 20W, a już PCI-E 1.0 potrafiło dostarczyć 75W samym złączem.
No to dziwne, bo jak wkładam kartę do kompa to słyszę tylko pisk z płyty głównej i komp nie włącza się :roll:
Obecna którą mam jest podłączona 6-pinową dużą kostką z zasilacza, a gdy mam ten kabel odłączony to komp nie startuje… Kostka taka jak tutaj w prawym górnym rogu karty: http://img17.allegroimg.pl/photos/orygi … 2230345351
na początek zaktualizuj bios płyty głównej jak nic nie da to w biosie w zakładce gdzie możesz podkręcać procesor itp. powinna być też opcja która pozwoli zwiększyć napięcie magistrali PCI-E warto sprawdzić
BIOS mam aktualny ale tak jak mówię - jeżeli kostka PCI-E od zasilacza nie jest podłączona do kostki w karcie grafiki to słychać tylko pisk i komp nie rusza…
Chodzi ci o tą małą 3 pinową czy tą 6 pinową pod dodatkowe zasilanie? Jak ta mała to jak mówiłem to do podpięcia wiatraka, ktoś wspomniał że karta ma TDP na poziomie 20W i nie wymaga dodatkowego zasilania, bo ma je z samego złącza pci-express, podepnij kartę w innym kompie.
A może chodzi ci o takie 2 pin jak tutaj?
Chodzi mi o tą 6-pinową (ta pośrodku). Bez niej komp mi nie rusza i nie wiem czemu :roll:
No ale HD 5450 nie wymaga dodatkowego zasilania, jak chcesz to kup sobie przejściówkę 2x molex -> 6pin pci-express ale nie wiem czy ci to coś da. Jesteś pewien że to HD 5450? Sory za głupie pytanie…
Tak, to HD5450. Tyle że w tej karcie nawet nie ma gdzie tego podpiąć…
Skoro jej nie ma na karcie to po co ci ta wtyczka? Namieszałeś coś, podaj dokładny model tej karty… Albo rzuć link.
Ta karta nie wymaga dodatkowego zasilania, wpinasz w PCI powinna działać, być może jest uszkodzona, sprawdź u kumpla na Kompie, jeżeli nie działa to jest uwalona…
No karta musi być uszkodzona bo skoro wkładam starą i działa to coś jest nie tak… Odeślę więc ten rupieć i kupię nową, zobaczymy czy problem się powtórzy