Brak wtyczki PCI-E do karty graficznej


(Stalker) #1

Witam,

Mam mały problem. Otóż kupiłem kartę grafiki ATI Radeon HD5450. Niestety, nie mogę jej podłączyć ponieważ mój zasilacz nie ma wtyczki 2-pin, tylko kostkę 6-pin.

Co w tym wypadku zrobić? Jest jakaś przejściówka do tego?

Pozdrawiam,

Stalker


(igrek) #2

To jest gniazdo do podpięcia wentylatora na 2 pin (opcjonalne).


(Stalker) #3

W takim razie jak mam zainstalować tą kartę? Przed chwilą gdzieś wyczytałem że trzeba ją tylko włożyć do złącza i tyle - nie posiada ona żadnych kabli…


(freedom) #4

Wkładasz do PCI-E i gotowe, coś tak na te kable się uparł :wink:

Dodatkowe zasilanie jest potrzebne przy bardziej prądożernych kartach, R5450 ma TDP na poziomie 20W, a już PCI-E 1.0 potrafiło dostarczyć 75W samym złączem.


(Stalker) #5

No to dziwne, bo jak wkładam kartę do kompa to słyszę tylko pisk z płyty głównej i komp nie włącza się :roll:

Obecna którą mam jest podłączona 6-pinową dużą kostką z zasilacza, a gdy mam ten kabel odłączony to komp nie startuje… Kostka taka jak tutaj w prawym górnym rogu karty: http://img17.allegroimg.pl/photos/orygi … 2230345351


(djosdanielos) #6

na początek zaktualizuj bios płyty głównej jak nic nie da to w biosie w zakładce gdzie możesz podkręcać procesor itp. powinna być też opcja która pozwoli zwiększyć napięcie magistrali PCI-E warto sprawdzić


(Stalker) #7

BIOS mam aktualny ale tak jak mówię - jeżeli kostka PCI-E od zasilacza nie jest podłączona do kostki w karcie grafiki to słychać tylko pisk i komp nie rusza…


(igrek) #8

Chodzi ci o tą małą 3 pinową czy tą 6 pinową pod dodatkowe zasilanie? Jak ta mała to jak mówiłem to do podpięcia wiatraka, ktoś wspomniał że karta ma TDP na poziomie 20W i nie wymaga dodatkowego zasilania, bo ma je z samego złącza pci-express, podepnij kartę w innym kompie.

A może chodzi ci o takie 2 pin jak tutaj?

nzxt-peg-8-pin-15cm_0.jpg


(Stalker) #9

Chodzi mi o tą 6-pinową (ta pośrodku). Bez niej komp mi nie rusza i nie wiem czemu :roll:


(igrek) #10

No ale HD 5450 nie wymaga dodatkowego zasilania, jak chcesz to kup sobie przejściówkę 2x molex -> 6pin pci-express ale nie wiem czy ci to coś da. Jesteś pewien że to HD 5450? Sory za głupie pytanie…


(Stalker) #11

Tak, to HD5450. Tyle że w tej karcie nawet nie ma gdzie tego podpiąć…


(igrek) #12

Skoro jej nie ma na karcie to po co ci ta wtyczka? Namieszałeś coś, podaj dokładny model tej karty… Albo rzuć link.


(Stalker) #13

http://img03.allegroimg.pl/photos/orygi … 2204704599 - to jest ta karta którą kupiłem ;]


(Semtex) #14

Ta karta nie wymaga dodatkowego zasilania, wpinasz w PCI powinna działać, być może jest uszkodzona, sprawdź u kumpla na Kompie, jeżeli nie działa to jest uwalona…


(Stalker) #15

No karta musi być uszkodzona bo skoro wkładam starą i działa to coś jest nie tak… Odeślę więc ten rupieć i kupię nową, zobaczymy czy problem się powtórzy :wink: