Brak zapłaty za szablon - co robić?

Witam. Ostatnio dostałem zlecenie za zrobienie szablonu do bhpbb3. Gdy go wykonałem i doszło do wymiany, gostek który miał mi zapłacić nie zrobił tego, ale szablonik umieścił sobie na stronce, nawet z moim podpisem na dole strony (tzn. że ja go wykonałem).

Mam więc pytanie co mogę zrobić?

No do wymiany to nie doszło z tego co piszesz :smiley: Raczej zawsze czeka się na pieniądze i dopiero później przesyła swoją pracę… teraz to możesz go postraszyć psami i chyba tyle :stuck_out_tongue:

miałeś umowę???

jeśli tak to poprostu policja - to jest zwykła kradzież

jeśli nie miałeś to tak samo - tylko trudniej będzie to udowodnić, mimo iz na stronie są twoje dane.

jednak najpierw proponuje się przypomniec delikwentowi, i wspomnieć o policji, nie mówiąc o tym ze na stronie sa twoje dane, zanim je usunie już może się zajmą sprawą

Pomyśleć na przyszłość! :wink:

Przypuszczam że było to takie małe zleconko “na gębe”, bez żadnej pisemnej umowy, odprowadzania podatku etc.

-więc raczej niewiele zdziałasz …a jeszcze na drodze prawnej sobie kłopotów mógł byś narobić.

Na przyszłość radzę się zabezpieczać pisemną umową np. um. zlecenie lub o dzieło.

…ewentualnie wyniki pracy przekazywać zleceniodawcy dopiero po dokonaniu płatności, lub wcześniej tylko do wglądu (np. na swoim serwerze).

teraz to chyba tylko postraszyć możesz.

Postrasz go, że albo Ci płaci, albo zaraz mu policję na głowę ześlesz i oskarżysz o kradzież. A najlepiej zgłoś to do administratora jego serwera. Wtedy może usunie stronę i po kłopocie.

Dobry pomysł a jak sprawdzić z jakiego hostingu korzysta?

A w adresie nie ma żadnej końcówki typu www.adres.boo.pl czy coś?

Niestety nie ma. Ma wykupioną domenę .pl

Oczywiście to wszystko przy założeniu, że faktycznie jesteś w stanie udowodnić, że to Ty jesteś autorem danego szablonu (właścicielem praw autorskich)

Więc chyba jako tako, to udowodnić można, prawda?

Sprawdź jego dane na www.whois.sc

Dzięki wam wielkie. Gościo korzysta z hostingu firmy ovh.pl.

Niekoniecznie, mógł się podpisać nickiem a kilka osób z powodzeniem może korzystać z tego samego nicka a po za tym nie masz przecież w dowodzie osobistym wpisanego swojego nicka - każdy się może za Ciebie podszyć.