Witam.
Mam problem z połączeniem dwóch ruterów. Głównie chodzi mi o to, aby oba rutery rozsyłały dwie niezależne sieci WiFi (najlepiej o różnych SSID: jedna dla domu, druga dla biura i ew. klientów) oraz jednocześnie oferowały podłączenie kablowe. Internet jako pierwszy (kablem ethernet) otrzymuje TL-WR1043ND. Wgrane najnowsze firmware, przywracałem ustawienia fabryczne i konfigurowałem od nowa.
Ruter dla domu: TL-WR1043ND (pracujący jako zwykły ruter, nic specjalnego w nim nie ustawiałem),
ruter dla biura i ew. klientów: TL-WR743ND (pracujący w trybie, który podczas konfiguracji był opisany “AP Client Router - WISP Client Router”, w statusie po konfiguracji opisany jako “Wireless Client Router”, opis tego trybu jest na jednym ze screenshotów).
Problem polega na tym, że czasami nie ma internetu na ruterze domowym lub biurowym. Czasami jest tak, że na jednym PC internet jest, na drugim już nie. Problemu z połączeniem się do którychś z tych sieci nie ma, ale problem jest z dostępem do internetu, który czasami jest na obu, czasami na jednym, albo nawet w ogóle.
Zastanawiam się, czy źle coś ustawiłem. W ruterze biurowym ustawiłem TL-WR743ND adres LAN na 192.168.2.1 (domowy ma standardowy, czyli 192.168.1.1) - maski nie zmieniałem, a parametry takie jak brama domyślna zostały ustawione automatycznie. DHCP oba rutery mają włączone.
Wydaję mi się, że problem leży gdzieś po stronie błędnego przydzielania adresu IP. Myślałem też, że wina leży po stronie mojego PC (było tak, że po połączeniu do sieci domowej, PC nie miał internetu, a telefon miał). Sam już nie wiem, sprawdźcie sami.
Załączam zrzuty ekranu, który powinny mówić “wszystko”. Liczę, że gdzieś popełniłem typowy błąd.
MAPA POŁĄCZEŃ:
RUTER BIURO:
RUTER DOM:
Dzięki.