Brama, dns, jaki program?

witam wszystkich.

mam do was i prośbę i pytanie, otóż: zamierzam sobie kupić router, mam łącze adsl i router puści mi to jako WiFi, i tu właśnie moja prośba, do konfiguracji routera będę potrzebować takie dane jak: Brama, DNS itp itd, zna ktoś jakiś program/stronę itp za pomocą którego to odczytam na podstawie mojego połączenia /adresu IP ?

a może jakiś program, który poda mi bardzo szczegółowe dane na temat mojego połączenia?

start - uruchom - wpisz polecenie --> cmd - w konsoli wpisz polecenie --> ipconfig /all

dziękuje bardzo :slight_smile: można się jakoś odwdzięczyć, jakimś plusem, pochwałą?

=======================

Nie ma potrzeby.

Monczkin.

W takim razie thx :slight_smile:

Złączono Posta : 07.09.2007 (Pią) 15:23

mam jeszcze pytanie.

czy możliwe jest to że adres IP i brama jest taka sama?

tak mi wychodzi za pomocą tego polecenia wyżej, a Ip mam dynamiczne, czyli za kazdym razem jest inne- tak samo z bramą, czyli po prostu w opcjach routera wybrać będzie trzeba automatycznie?? proszę o odpowiedź

Złączono Posta : 07.09.2007 (Pią) 15:30

ktoś odpowie?

Się tak nie denerwuj. Może być, że będzie tak samo, ale lepiej nigdy tak nie ustawiać. Jeżeli cała konfiguracja IP jest automatyczna to nie będzie z tym żadnego problemu.

Jak będziesz miał wszystkie komputery podłączone do routera a router do internetu to bramą dla komputerów będzie router.

tak, konfiguracja IP jest automatyczna , a brama w ustawieniach: domyślna, tzn, ze po zakupie routera po prostu zaznaczam automatycznie?

Tak. Powinno wszystko skonfigurować się automatycznie. Jeżeli nie, to wtedy możesz na sztywno wprowadzić wartości na poszczególnych kartach sieciowych.

ale mam dynamiczne IP, wiec chyba nie wprowadzę…

Czego panikujesz ??

Nie mówię o ip tylko o ustawieniach w razie kłopotów z komunikacją między komputerami.

Kup, podłącz i korzystaj :slight_smile:

ja po prostu chcę podłączyć kabel i “puścić” to jako wifi do mojego laptopa… a mój usługodawca to MULTIMEDIA (http://www.multimedia.pl)

będzie tylko jeden komp :slight_smile:

Będzie dobrze.

Hehe :slight_smile: ok, to w poniedziałek zrobię przelew, w środe będzie pewnie :] to będę pisać jak coś w tym temacie.

dziękuję wam wszystkim.

Złączono Posta : 12.09.2007 (Sro) 17:16

routera jeszcze nie mam. ewentualnie piątek lub poniedziałek. jakieś komplikacje w firmie. jeżeli będę miał problemy, napiszę w tym topicu.